CEDRÁT... BIZARNÍ, ÚŽASNÝ

31.12.2023


Cedrát, latinsky Citrus medica, je citrusový plod, který je v Asii k dostání zejména v zimních měsících. Cedráty rostou na listnatých stromech, kmeny jsou štíhlé a téměř po celé délce obrostlé větvemi, proto připomínají spíše keře.

Cedrátové plody jsou velké a oválné, bývají hladké nebo vrásčité a někdy až velmi bizarních tvarů, zvláště u hybridních druhů. Zralé bývají barvy žluté, u některých kultivarů oranžové.

Cedrátová kůra je těžko loupatelná a skládá se ze dvou vrstev. Vnější vrstva kůry je protkaná olejovými žlázami, které obsahují aromatický olej, zatímco vnitřní vrstva kůry je pevné bílé pletivo těsně spojené s vnější vrstvou a představuje až 70 % obsahu plodu. 

Cedrátová kůra se používá k dochucení různých druhů jídel, například v ovocných salátech, kde dodává jemně sladkou chuť, také se ale používá k výrobě likérů a kandovaného ovoce. V thajské kuchyni je cedrát ceněn jako koření, přidává se do omáček, salátů, dezertů a nápojů.

Cedrát má navíc mnoho zdravotních benefitů, obsahuje vitamín C, minerální látky a antioxidanty. Má pozitivní vliv na zažívání, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje růst vlasů a má protirakovinné účinky.