CHERIMOYA... SEZNAMTE SE
Další exotická pochoutka, cherimoya, známá také jako kustovnice a
chirimuya, je jedlou kvetoucí rostlinou z čeledi Annonaceae. Vědecky známá jako
Annona cherimola, má tvar kuželovitého ovoce se zelenou a šupinatou kůží a
krémovou sladkou dužninou. V Thajsku je cherimoya poměrně vzácná, ale lze ji najít na některých trzích.
Její sladká chuť připomíná tropické ovoce, nejvíce snad banán a ananas. Podle botanika Bertholda Carla Seemanna je považována za jedno z nejlepších ovocí na světě. Cherimoya obsahuje různé živiny nezbytné pro lidské tělo, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Ovoce je mírně kyselé s obsahem rozpustného cukru.
Nicméně, mělo by být konzumováno jen střídmě, protože obsahuje toxiny, které mohou poškodit náš nervový systém. Ve skutečnosti jsou semena ovoce jedovatá.
Pokud jde o použití v gastronomii, cherimoya se nejčastěji konzumuje syrová a chlazená, buď samotná nebo v kompotu, zmrzlině, sorbetu, koktejlech, smoothie, studených ovocných polévkách. Může být také použita v pečivu a pudinku.
Thajské pokrmy s cherimoyou, nejsou vlastně příliš běžné. Ale můžete si vyzkoušet přidat cherimoyu do některých tradičních thajských dezertů, jako je Khao Niew Ma Muang, tedy mangová rýže, nebo kokosový puding Tako.