DALŠÍ Z THAJSKÝCH GASTRO FENOMÉNŮ... โรตี PLACKY ROTI

13.10.2024


Thajsko známé svou pestrou a chutnou kuchyní, láká na gastronomické zážitky cestovatele z celého světa. Dalším z nejzajímavějších a nejchutnějších street food pokrmů, které můžete na thajských ulicích ochutnat, jsou plackyโรตี roti.

Pokrm, původně pocházející z Indie, se v Thajsku stal neodmyslitelnou součástí street food kultury a získal si srdce místních i turistů. Placky โรตี roti jsou tenké, křupavé, připravují se z jednoduchého těsta složeného jen z mouky, vody a soli. Těsto se vyválí do tenké vrstvy a poté se peče na rozpálené plotně. V Thajsku se โรตี roti často podávají s různými náplněmi, což z nich činí univerzální pokrm vhodný jak na sladko, tak na slano.

Bohatá historie placek โรตี roti, sahá až do starověké Indie. Původně byly součástí indické kuchyně, kde se připravovaly jako jednoduché nekynuté placky z mouky a vody. Slovo roti v hindštině znamená chléb a tento pokrm byl základní součástí stravy mnoha indických rodin.

Postupně se rozšířily do dalších částí světa, zejména do jihovýchodní Asie, kde se staly populární součástí místní kuchyně. V Thajsku se přizpůsobily místním chutím a etablovaly se jako oblíbený street food pokrm.

Jednou z nejoblíbenějších thajských variant je sladké โรตี roti. Verze plněná nejčastěji banány a politá kondenzovaným mlékem nebo čokoládovou omáčkou. Banánové โรตี roti je oblíbené zejména mezi turisty, kteří si užívají kombinaci křupavé placky a sladké, měkké náplně. Další populární sladkou variantou je pak โรตี roti s mangem a kokosovým krémem, která nabízí exotickou chuťovou explozi.

Pro ty, kteří preferují slané pokrmy, je tu široká škála možností. Slané โรตี roti mohou být plněné například vejcem, sýrem, kuřecím masem nebo zeleninou. V některých stáncích lze najít i roti plněné kari, skvělá volba pro milovníky pikantních jídel. Slané varianty jsou ideální jako rychlá svačina nebo lehký oběd.

Pokud se vydáte do Thajska, určitě nevynechejte návštěvu pouličních stánků, kde se โรตี roti připravují přímo před vašima očima. Nejlepší najdete nepochybně v rušných ulicích Bangkoku nebo Chiang Mai. Sledujte místní obyvatele a přidejte se k frontě u stánků, které jsou nejvíce oblíbené, chvíli si sice počkáte, ale jen malinko, a fronta místních je vždy dobrým znamením, že jídlo bude stát za to.

Placky โรตี roti jsou skvělým příkladem toho, jak se různé kultury mohou prolínat a vytvářet nové, lahodné pokrmy. Ať už máte rádi sladké nebo slané, โรตี roti vás určitě nezklamou. Dnes jsou známé a oblíbené po celém světě, ať už jako příloha k různým pokrmům nebo jako samostatné jídlo plněné různými ingrediencemi. Jejich jednoduchá příprava a univerzálnost je činí ideálními pro různé kulinářské experimenty.

Příprava slané placky โรตี roti je poměrně jednoduchá a vyžaduje jen několik základních surovin. Tady je základní recept:

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku vody (může být potřeba malinko více nebo méně)
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • náplň dle výběru (např. kořeněné kuřecí maso, vejce, zelenina, sýr)

Postup

  • Smíchejte mouku a sůl v míse.
  • Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Přidejte olej nebo rozpuštěné máslo a hně´´tte těsto, dokud není měkké a pružné.
  • Zakryjte těsto a nechte ho odpočívat asi 30 minut.
  • Každou kuličku rozválejte na tenkou placku.
  • Na střed každé placky dejte vybranou náplň.
  • Přeložte okraje placky přes náplň, aby vznikl uzavřený balíček.
  • Na pánvi rozehřejte trochu oleje a smažte placky z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
  • Slané roti podávejte teplé, s různými omáčkami nebo dipy.