GYOZA 餃… PROPOJENÍ TRADIČNÍ ČÍNSKÉ KUCHYNĚ S JAPONSKOU KULINÁŘSKOU PRECIZNOSTÍ

Gyoza 餃子... ačkoliv lahodné plněné knedlíčky mají své kořeny v čínské kuchyni, Japonci si je osvojili, jako mnohá další cizí jídla, upravili podle vlastního vkusu a dnes jsou neodmyslitelnou součástí japonské gastronomie. Jaká je jejich historie, jak se servírují a kolik v roce 2025 stojí? A malý bonus na závěr, originální domácí japonský recept, který funguje!
Původ knedlíčků, někdy se jim také říká taštičky, gyoza sahá do Číny, kde jsou známé jako jiaozi. Do Japonska se dostaly během druhé světové války, díky japonským vojákům, kteří sloužili v Číně a přivezli recept zpět domů. Japonci však přizpůsobili přípravu vlastním národním chutím. Těsto je tenčí, náplň jemnější a nejčastější způsob přípravy je opečení na pánvi s následným dušením.
Od té doby se gyoza stala populární nejen v domácnostech, ale i v restauracích po celém Japonsku. Především ale v neformálních hospůdkách izakaya, kde se často podávají jako lehký snack k pivu nebo saké.
Gyoza se v Japonsku fakt těší obrovské popularitě. Najdeme je v rodinných restauracích, specializovaných podnicích, pouličních stáncích i v mražené podobě v supermarketech. Každý region v Japonsku má svůj specifický styl gyoza. Tak třeba v Ucunomiya jsou známé pro svou křupavou kůrku, zatímco v Hamamacu se podávají v kruhovém uspořádání doplněné mladými fazolovými klíčky. Existují dokonce i festivaly zasvěcené gyoza, jako právě asi nejznámější Utsunomiya Gyoza Festival, kde návštěvníci mohou ochutnat různé varianty tohoto pokrmu.
Nejpopulárnější způsob přípravy je yaki-gyoza. Knedlíčky se nejprve opečou na pánvi do křupava a poté se krátce podusí. Další v pořadí je pak sui-gyoza, kdy se knedlíčky vaří v jemném vývaru. Upravují se i hlubokým smažením age-gyoza, jako křupavé knedlíčky podávané pak s pikantní omáčkou. Obvykle se ale servírují s jednoduchou, chutnou omáčkou, která se vytvoří ze sójové omáčky, rýžového octa a trochy chilli oleje.
Kdybychom si chtěli povídat o současných cenách v roce 2025, musíme vzít samozřejmě ohled na místo a také kvalitu. V restauracích dnes vychází porce 5–6 knedlíčků mezi 400–800 jeny (70–130 Kč). U pouličních stánků jsou k mání za přibližně 300–500 jenů (50–90 Kč) za porci. A mražená verze v supermarketech se pohybuje okolo 500 jenů (90 Kč) za balení 12–15 kusů.
Klidně ale můžete zkusit autentický domácí recept na yaki-gyoza z rodiny mé tokijské kamarádky. Nebojte se ani výroby vlastního těstíčka, je to více než lehké. Samozřejmě, teprve opakování z vás udělá mistra, a čím častěji je budete vyrábět, tím si troufnete na tenčí těstíčko.
Proč si vyrábět vlastní těsto? V České republice není snadné sehnat čerstvé těsto, naprostá většina obchodů nabízí pouze mražené varianty. Přitom výroba toho domácího je jednoduchá, vyžaduje jen trochu času a trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to. Domácí těsto je pružnější, lépe se s ním pracuje a jeho chuť je mnohem autentičtější než u průmyslově vyráběných plátků. Pokud chcete zažít skutečnou chuť Japonska, určitě si zkuste připravit těsto sami! Čistě pro případ nouze, kdyby se vám to domácí na poprvé nepovedlo a měli jste již hotovou náplň, vytvarujte si do malinkých válečků a nechejte zmrazit. Až si koupíte hotové plátky, jednoduše necháte náplň malinko povolit a zabalíte ji do kupované těsta. Ale věřím, že tuto radu nevyužijete!
Na cca 20 kusů budete potřebovat jen pár základních ingrediencí…
Na těstíčko…
- 200 gr hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- špetku soli
A na náplň…
- 200 gr mletého vepřového masa
- 100 gr opravdu velmi jemně nakrájeného zelí
- 1 stroužek česneku (taky najemno)
- 1 lžička strouhaného zázvoru (nedávejte více, alespoň na poprvé ne, aromatický zázvor by přebil chuť ostatních surovin a jídlo by mohlo až štípat)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- a taky lze přidat trošku velmi jemně nakrájené jarní cibulky
Můžete začít…
- Smíchejte mouku se solí a postupně přidávejte teplou vodu. Vypracujte hladké těsto, zakryjte ho vlhkou utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.
- V míse smíchejte mleté maso, zelí, česnek, zázvor, sójovou omáčku a sezamový olej. Dobře promíchejte.
- Těsto rozdělte na 20 kousků a vyválejte z nich tenké placky.
- Do středu každé placičky dejte lžičku náplně, přehněte a okraje důkladně uzavřete, aby vám náplň při tepelné úpravě nevyběhla ven.
- Na pánvi (rozhodně použijte pánev s nepřilnavým povrchem) rozehřejte trochu oleje, vyskládejte gyoza a smažte 2 minuty do zlatova. Mě to nedá, tak je 1x otočím, ale prý se to nemusí.
- Přilijte 50 ml vody, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut dusit, dokud se voda neodpaří. Na závěr můžete ještě přidat kapičku sezamového oleje, pro vůni.
- Servírujte horké s omáčkou ze sójové omáčky, rýžového octa a chilli oleje.