GYOZA... IKONICKÉ KNEDLÍČKY
Knedlíčky gyoza, které jsou dnes bezpochyby jednou z japonských gastro-ikon, se do Japonska dostaly s návratem japonských vojáků z čínské vojenské mise v Mandžusku.
Vojáci se vraceli a kromě válečných zranění na duších i tělech si sebou přiváželi také objevenou lásku k čínské kuchyni. Čínské knedlíčky jiaozi podle legendy vznikly díky jednomu z nositelů tradiční medicíny jménem Zhang Zhongjing. Původní čínský název jiao znamená roh, který mírně zatočeným tvarem skutečně připomínají.
V Japonsku jsou známy pod názvem gyoza a dnes jsou opravdovým fenoménem, kterému podléhají všichni, děti i dospělí. Centrem gyoza dění je Ucunomija v severní části regionu Kantó, kde se nachází více než 200 restaurací s knedlíčky gyoza. Pořádají se festivaly gyoza u zříceniny hradu Ucunomija, existuje gyoza asociace, knedlíčky mají dokonce vlastní sochu. V poslední době jsou také oblíbené kurzy gyoza, a to nejen pro zahraniční turisty, ale především jako nabídka seznamovacích agentur pro mladé lidi.
Příprava těchto taštiček je velmi jednoduchá, jsou výživné a žádnou ze základních surovin potřebných na jejich přípravu není těžké získat... vepřové mleté maso, čínské zelí, sojová omáčka, troška cukru a česneková pažitka, která je bohatá na betakaroten, draslík, kyselinu listovou a vitamín C. Přípravu náplně zvládne tedy naprosto každý. S úhledným zabalením je to už malinko horší, přeci jen je zapotřebí jistá dávka zručnosti a cviku, aby se při smažení na pánvi, fritování, vaření ve vodě nebo na páře nerozpadly.
Fenomén gyoza je neoddělitelně spojený s alkoholickým průmyslem, knedlíčky sice mohou tvořit samostatný pokrm, ale nejoblíbenější stejně zůstávají jako pochoutka k pivu.