HMYZ... BĚŽNOU SOUČÁSTÍ NAŠICH JÍDELNÍČKŮ?

01.11.2023


Entomofágie... Hmyz na talíři? Moře proteinů, nenáročný chov, skvělá oříšková nebo houbová chuť... jednou asi ano, ale zatím za těmi více než 2 miliardami lidí, které podle výsledků průzkumu Organizace pro výživu a zemědělství OSN v roce 2013 hmyz konzumovaly, přes nesmělé pokusy v Evropě značně zaostáváme.

Hmyzu vhodného ke konzumaci se na celém světě udává cca 2000 druhů. Nejoblíbenějšími druhy jsou cvrčci, kobylky, mouční červi, sarančata. Asijské státy se naopak drží na prvních příčkách v jeho konzumaci v čerstvé podobě, jako náhradě tradičních zdrojů masa. V EU se jedná zatím o výrobu hmyzí moučky, prášku přimícháváného do řady potravin. 

Že byste to vy nikdy nejedli? Tak tomu nevěřte! Zbytky hmyzu se mohou nacházet například v čokoládách, kam se mohou dostat při jejich výrobě a upřímně... zabránit tomu ze 100% se opravdu nedá. Není třeba se ale bát, jde o množství maximálně v mikrogramech, tedy nic zdravotně nebezpečného.

V jihovýchodní Asii můžete hmyz ochutnat již nyní. Neurazí, nenadchne, ale zajímavá zkušenost to určitě je!