STRESU Z PRACOVNÍHO DNE SE JAPONCI RÁDI ZBAVUJÍ V IZAKAYA
Izakaya 居酒屋... japonské podniky, s nezapomenutelnou neformální atmosférou, mohou mít různou podobu od malinkých restaurací s jediným pultem, až po vícepatrové "řetězcové" podniky.
Oblíbená místa pro přátele nebo spolupracovníky, k setkávání na párty, ale zejména odpočinek po práci, se často nacházejí v okolí vlakových nádraží a zábavních čtvrtí, snad proto, aby to alkoholem zmožení návštěvníci následně měli co nejblíže k dopravním prostředkům.
Jídelní lístek v izakaya se skládá z široké nabídky japonských a někdy i mezinárodních, spíše však malých pochoutek. Mezi běžné položky menu patří sashimi, yakitori, grilované maso a mořské plody, saláty, nakládaná zelenina, smažená jídla, roztodivné regionální lahůdky, rýže a nudle.
Izakaya jsou nicméně místa primárně určená k popíjení, a proto nabízejí širokou škálu domácích a někdy i importovaných nápojů, samozřejmě včetně piva, saké a shochu. Většina položek menu stojí několik stovek jenů za kus a typické jídlo bude stát mezi 2000 a 5000 jeny na osobu. Některá místa nabízejí koncept all-you-can-drink, který začínají kolem 2000 jenů po stanovenou dobu 90–120 minut.
Mnoho moderních restaurací izakaya, zejména těch řetězcových, nabízí menu, která jsou doprovázena barevnými obrázky a jsou snadno srozumitelná i pro ne japonsky mluvící hosty. Anglicky psaná menu jsou příležitostně k dispozici, zejména ve čtvrtích navštěvovaných zahraničními turisty. Tradičnější izakaya však často předkládají pouze japonská menu bez obrázků, což může z návštěvy učinit velkolepé dobrodružství!
Izakaya bývají hlučnými podniky, plnými klábosení a sdílení dojmů z nabitého pracovního dne, a tak rozhodně nejsou vhodným místem pro klidnou romantickou večeři. Posezení je běžně u stolů v západním stylu, přímo u pultu obsluhy, nízkých stolků na rohožích tatami v soukromých saloncích nebo je kombinací výše uvedeného, podle velikosti podniku. Některé izakaya mají nastavený časový limit, jak dlouho mohou zákazníci zůstat, zejména když je o víkendech přeplněno, limitem bývají obvykle dvě hodiny.
Izakaya lze nalézt ve velkém množství po celém Japonsku, například v okolí hlavních vlakových nádraží, zábavních čtvrtí, nákupních oblastí a restauračních podlaží obchodních domů. Mnoho izakaya je otevřeno pouze večer. Ty nejpopulárnější se nacházejí v oblasti Shinjuku, kolem stanice Yurakucho, západně od chrámu Sensoji v Asakusa.
Jak si užít návštěvu izakaya a zároveň respektovat zásady stolování v tomto typu podniku? Abyste se necítili zaskočeni, tady je pár rad pro začátek…
- Skříňky na boty… na vás mohou v některých izakaya čekat hned u vchodu nebo si boty budete muset zout poblíž svého stolu. Od skříňky dostanete klíč, botky poblíž stolu personál diskrétně odstraní a umístí pod vyvýšenou římsu. Nemusíte se ale rozhodně obávat, že byste zůstali bez bot. Kdo by kradl zrovna ty vaše, že ano? A hlavně… kdo by vůbec Japonsku kradl?
- Jakmile se usadíte, obsluha vám nabídne vlhké ručníčky oshibori a naservíruje malý předkrm známý jako otoshi, který se obvykle poskytuje místo poplatku za sezení a stojí několik stovek jenů na osobu. Pak se obsluhující zeptají, zda jste připraveni si objednat. Většina hostů začíná tím, že si před objednáním jídla objedná pivo a trošku se dohaduje mezi sebou, z jakých pochoutek sestaví společnou objednávku.
- Co může každopádně západního turistu zaskočit je tzv. volací tlačítko na každém stole, které slouží pro přivolání obsluhy. Personál se snaží být co nejdiskrétnější a tak vás většinou nebude "rušit" sám od sebe, hlavně v soukromých saloncích určitě vyčká na vaše přivolání. Tradičnější izakaya podniky však tato tlačítka nemají.
- Čím se ale každá izakaya výrazně odlišuje od běžných restaurací je to, že zde není běžné objednávat vše najednou, naopak je zvykem přiobjednávat další chody, podle toho jak se večer vyvíjí. Jídlo se podává postupně tak, jak je připraveno v kuchyni, a proto některá jídla mohou dorazit rychleji než jiná. Nečeká se tedy, že celá objednávka bude na stůl doručena najednou.
- Při objednávání jídla neexistuje žádné pravidlo, jako například náš evropský koncept předkrm – polévka – hlavní jídlo – dezert, které by bylo zapotřebí dodržovat, ale mnoho japonských hostů tradičně zakončuje jídlo rýží nebo nudlemi.
- Toalety v izakaya jsou obvykle označeny keshoshitsu 化粧室, tearai 手洗い nebo toire トイレ. Páry tzv. toaletních pantoflí se často nacházejí připravené pro použití uvnitř umývárny. NEpoužití těchto toaletních přezůvek patří k nejběžnějším turistickým faux pas. Podle japonských obených zvyklostí se striktně oddělují špinavé a čisté zóny (v chrámech, domácnostech, pohostinství), a proto je nezbytné použít na toaletě speciálně obuv.
- Druhé nejčastější faux pas v této souvislosti jsou děravé ponožky. Jeden náhradní pár ponožek se proto v Japonsku vždycky hodí mít při sobě… co kdyby vás hostitel pozval tam, kde je třeba se zout? A to se netýká jen návštěvy doma, ale také restaurací se salonky s rohožemi tatami, nebo právě izakaya podniků.
- V podnicích izakaya se platí většinou někde poblíž východu. Budete-li chtít odejít, vezmete si ze stolu svůj účet nebo žeton s číslem stolu, a zaplatíte u pokladny. V menších nebo tradičnějších izakaya spočítá váš účet personál u stolu.
Více o izakaya se můžete dozvědět tady https://yosan-studio.cms.webnode.cz/l/skoleni-thajskeho-personalu-v-japonske-hospudce-izakaya/.