JAK SE FARANG (CIZINEC) POPERE S THAJSKÝMI KRABY?

Cestování po Thajsku nabízí nejen příjemné lidi a nádherné pláže, ale taky opravdu skvělou gastronomii. Jedním z nezapomenutelných kulinářských zážitků je ochutnávka čerstvých krabů. Jako suchozemci však nejsme na takové pokrmy zvyklí a tak se může konzumace kraba stát skutečnou výzvou. Ne vždy je totiž servírován již komfortně připravený k přímé konzumaci tak, jak tomu je v nákupních centrech, kde jsou krabi nejen vyloupaní, ale po jednotlivých porcích také hezky naaranžovaní k okamžitému snězení.

Jak jíst kraba?
Často, hlavně v odlehlejších, vesnických, oblastech dostanete dřevěný váleček nebo paličku a dřevěný klín. Slouží k rozbití krunýře a rozlousknutí klepet. Neváhejte tyto nezvyklé, řekněme paleo, nástroje použít.
Bez váhání do toho! Mrkněte po očku k vedlejším stolům a inspirujte se u místních. Můžete si totiž být jisti, že i oni na oplátku pozorují, jak se s tím ten farang bílý vyrovná. Je to zábavné a svou porci takového skvělého jídla, kterým krabi bezpochyby jsou, si musíte zasloužit! Odměnou vám bude jemné masíčko.

- Začněte od klepet. Klepeta obsahují hodně masa. Položte klepeto na připravenou dřevěnou destičku nebo talíř, přidržte ho klínem a lehce udeřte válečkem, abyste ho rozbili.
- Lehce! Talíř by měl zůstat celý.
- Po rozlousknutí klepet můžete maso vytáhnout vidličkou nebo hůlkami. Mnozí thajští strávníci preferují použití prstů.
- Po klepetech přichází na řadu samotný trup kraba. Otočte kraba na záda a oddělte jeho spodní část. Uvnitř najdete chutné maso.

- Vyhněte se nejedlým částem. Některé vnitřní orgány nejsou chutné, například žábry.
- Thajci kraby často podávají s pikantní mořskou omáčkou nebo limetkovým dipem. Skvělé!

Co dělat a co nedělat?
Ano…
- Používejte nástroje tak, ať neuděláte velký nepořádek.
- Jezte rukama – v Thajsku je to normální.
- Užívejte si pomalé tempo, konzumace kraba je zážitek.
- Nebojte se požádat o pomoc – místní vám rádi poradí.
Ne…
- Neztrapňujte se a nesnažte se jíst kraba nožem a vidličkou, ono by vám to stejně moc nešlo.
- Nebojte se ušpinit ruce, téměř vždy k tomuhle jídlu dostanete ubrousky nebo misku s vodou, a třeba plátky limety, na opláchnutí.
- Rozhodně neodhazujte kousky krunýře na zem, odkládejte je na okraj talíře.
Až se poprvé setkáte s thajskými kraby, může to být trochu boj, ale neváhejte! Je to součást vašeho gastronomického dobrodružství a s trochou cviku si to brzy užijete naplno.
Hlavní je se nestydět a jíst s chutí – přesně tak, jak to dělají místní!