JAPONSKÝ ČAJ… NIHONCHA 日本茶

01.02.2023

Tradiční nápoj, neodmyslitelná část japonské historie, kultura, čajový obřad i každodenní život, to všechno je japonský čaj nihoncha.

V japonské společnosti má řadu důležitých funkcí, osvěží během dne, dokáže ochladit i zahřát, uklidnit nebo nabudit tělo i mysl a výborně ladí s vytříbenou japonskou gastronomií. Japonci, zejména příslušníci mladé generace, dnes v kavárnách sice pijí především módní kávu nebo čaj černý, tedy ochaお茶, nicméně v domácím prostředí a při obchodních jednáních se zákazníky hostitelé předkládají téměř zásadně čaj zelený, tedy kocha 粉茶.

Mimochodem… řetězec Starbucks, který vstoupil na japonský trh roku 1996, Japonci jednoduše zbožňují, snad proto je zde i největší provozovna tohoto řetězce na světě a také provozovna nabízející služby lidem s postižením sluchu a neslyšícím, ve čtvrti Kunitachi v Tokyo. Samotný personál tvoří právě lidé se sluchovým postižením, ale kavárna vítá i běžné zákazníky, kteří, pokud neovládají znakový jazyk, nadiktují své objednávky do tabletů, které jejich objednávky převedou do znakové řeči nebo si prostě vyberou, ukážou, z menu.

Ale zpátky k čaji. Přírodní extrakt z lístků čajovníků se dnes zpracovává v symbióze staletími ověřených postupů a současných vyspělých technologií, dává vzniknout nádhernému zelenožlutě až sytě zelenému nápoji, svěží vůně. Přináší nejen chuť i řadu blahodárných účinků. Stává se tak obrazem krásné a čisté, Japonci tolik obdivované a uctívané přírody. 

Čajová pole, a to nejen v Japonsku, ale v každé zemi, pečující o čajové zahrady, ať se jedná o Srí Lanku, Indonésii nebo třeba Vietnam, patří rozhodně k nejpůsobivějším cestovatelským zážitkům. Ikonické fotografie zachycující pěstování čajů bývají hlavním lákadlem cestovních kanceláří. A Japonci sami tvrdí, že pouze nádhera kvetoucích sakur a podzimní barvy japonských javorů snesou srovnání s krásou čajových polí.

Za dobu více než tisícileté historie pěstování a zpracovávání čaje v Japonsku, se Japonci mohou pochlubit širokou škálou vytříbených, nejen zelených, druhů. Modernímu člověku, deptanému každodenním stresem, nezdravým životním stylem a řadou civilizačních chorob, přináší aktivní látky, specifickou vůni a klimatické podmínky Japonska dodávají unikátní chuť.