KHAO SOI GAI ข้าวซอยไก่… SEVEROTHAJSKÁ LAHŮDKA, KTERÁ DOBÝVÁ SVĚT

06.03.2025

Thajská kuchyně je všude známá svými chutěmi a vůněmi, ale pokud se vydáte na sever Thajska, objevíte další nový gastronomický svět, který se vymyká běžným thajským jídlům. A v tom světě bude kralovat Khao Soi Gai. Krémové kari s nudlemi a kuřecím masem je skutečným klenotem severothajské kuchyně. Přečtěte si o jeho historii, způsobech servírování a stále rostoucí popularitě.

Khao Soi má své kořeny na obchodních stezkách mezi Čínou, Barmou a severním Thajskem. Jeho původ lze vystopovat k muslimským obchodníkům z provincie Yunnan v Číně, kteří do oblasti přinesli své recepty na nudlové polévky. Postupem času se tento základ obohatil o thajské kari koření a kokosové mléko, čímž vznikla unikátní verze, tak jak ji známe dnes. Původní Khao Soi bylo skromné jídlo pro obchodníky a cestovatele, ale v průběhu let se stalo ikonickým pokrmem severního Thajska, především v Chiang Mai a Chiang Rai.

Dnes je Khao Soi Gai kombinací bohatého kari vývaru, nudlí a kuřecího masa. Hlavními ingrediencemi jsou pšeničné nudle, jejichž jedna polovina se vaří a druhá se smaží do křupava pro kontrastní texturu. Nejčastěji se používá kuřecí stehenní maso, které se vaří přímo ve vývaru. Kokosové mléko dodává jemnou a krémovou strukturu. A kari pasta krásnou barvu a vůni, je směsí směs kurkumy, koriandru, kardamomu, česneku a chilli. Fermentovaná rybí omáčka a limetka jsou tady pro bohatší umami chuť a svěžest.

Khao Soi se obvykle podává s přílohovými ingrediencemi, které si strávník může přidávat podle vlastní chuti. Mezi běžné přílohy nakládaná hořčice, která má pikantní a osvěžující šmrnc. Šalotka dodávající jemnou sladkost, limetka zvýrazňující svěží tón a chilli olej pro ty, kteří preferují pikantnější chuť. Nejlepší způsob, jak si Khao Soi vychutnat, je promíchat nudle s vývarem, aby se chutě krásně propojily.

Mezinárodní úspěch Khao Soi Gai… stále častěji se objevuje nejen v thajských restauracích po celém světě, ale i v prestižních žebříčcích nejlepších jídel. V roce 2022 bylo CNN Travel vyhlášeno Khao Soi jako nejlepší polévkové jídlo na světě, což jen podtrhuje jeho rostoucí popularitu. Dnes ho najdete nejen v Chiang Mai, ale i v moderních thajských restauracích v Bangkoku, Londýně či New Yorku. Mezi nejoblíbenějšími thajskými jídly jako Pad Thai, Tom Yum, Som Tam nebo Massaman Curry si Khao Soi už dnes právem nachází své místo v TOP 5.

Kde ochutnat nejlepší Khao Soi v Thajsku? Určitě ve městech Chiang Mai a Chiang Rai, nebo v jejich okolí. Jsou tady mraky možností, kde si užijete ikonické Khao Soi. Možná si ho oblíbíte natolik, že si ho po návratu domů budete chtít připravit i sami! Je to překvapivě snadné. Zkusím tady časem přidat autentický recept.

Dobrou chuť - หรือให้อร่อยนะ!