KOREJSKÝ VYPROŠŤOVÁK... KIMCHI JJIGAE

06.04.2025

Každý národ má svůj osvědčený recept, jak se dostat zpět na nohy po náročné noci. V Česku to možná zachrání poctivý vývar nebo topinka s česnekem, ale v Jižní Koreji je odpověď jednoznačná, nepomůže nic jiného než… kimchi jjigae 김치찌개.

Co je to? Kimchi jjigae je vydatná, pikantní a příjemně kyselá polévka z fermentovaného kimchi, tofu, vepřového masa (nebo tuňáka případně hlubokomořských sardinek), cibule a koření. Jde o jeden z nejtradičnějších korejských pokrmů a není to náhoda, že se podává nejen jako běžné domácí jídlo, ale také jako ideální lék po večírku.

Proč funguje jako vyprošťovák?

  • Fermentace léčí… kimchi je fermentované a plné probiotik, která pomáhají zklidnit rozhozený trávicí trakt a podpořit regeneraci organismu.
  • Ostrost probouzí pikantní chutě, které má na svědomí zejména gochugaru, korejská chilli paprika, dokážou probrat z tělesné devastace, kterou si odnesete z noci plné zážitků.
  • Horká a hutná… jídlo, které doslova prohřeje tělo i duši. Žádná unavená neděle nemůže mít lepší start než s miskou této polévky.
  • Snadná na přípravuna rozdíl od složitějších pokrmů, kimchi jjigae potřebuje jen pár ingrediencí a udělá spoustu muziky za málo času.

Jak tuhle polévku jedí Korejci sami? V Koreji je kimchi jjigae každodenním hrdinou, vaří se v domácnostech klidně několikrát týdně, často z přebytků staršího kimchi, které tímto způsobem dostává nový život. Podává se nejen k obědu nebo večeři, ale klidně i k pozdní snídani po náročné noci. Večeře s přáteli často končí právě touto polévkou jako takovou láskyplnou tečkou. V restauracích bývá běžnou součástí menu (asi vědí proč :-)) a její vůně se line ulicemi hlavně v chladnějším počasí.

Rychlý domácí receptpro jazykově zvídavé, přidávám i korejské výrazy s výslovností k základním ingrediencím.

  • Kimchi 김치, výslovnost kim-čchi… fermentovaná zelenina, obvykle se základem z čínského zelí. Ideálně starší, aspoň přes měsíc fermentované.
  • Tofu 두부, tu-bu… sojový tvaroh.
  • Vepřové bříško 삼겹살, sam-gyŏp-sal… oblíbené maso pro dušené i grilované pokrmy.
  • Tuňák z konzervy 참치, čham-či… hojně používaný v domácí kuchyni.
  • Česnek 마늘, ma-nŭl.
  • Cibule 양파, jang-pcha.
  • Chilli vločky gochugaru 고춧가루, ko-čchu-ka-ru… typická korejská chilli paprika.
  • Sezamový olej  참기름, čham-gi-rŭm.
  • Sójová omáčka 간장, kan-džang.
  • Vývar/voda 육수, juk-su… masový vývar nebo čistá voda.

Na sezamovém oleji se osmahne maso, přidá kimchi a česnek, zalije vývarem a nechá probublávat 20–30 minut. Nakonec se přidá tofu a polévka se dochutí omáčkou a chilli. Podává se vždy vařící, ideálně s miskou rýže… a klidné pomalé ráno vám k tomu udělá jen dobře.

Funguje skvěle i jako prevence. Někdo si dává před večírkem kýbl vody s vitaminem C, v Koreji si moudře dávají misku kimchi jjigae. A proč ne…?

Pokud jíte kimchi jjigae poprvé, zkuste si jej dát s miskou studeného korejského ječmenného čaje boricha nebo ledovou ředkvičkovou přílohou. Kontrast teplot a chutí dodá zážitku další rozměr a tělo vám poděkuje. Tak až příště budete hledat něco, co vás postaví na nohy, nehledejte aspirin. Dejte si polévku, jako restart těla. Korejci to dávno vědí a velmi aktivně používají :-)!

Tenhle článek jsem napsala s velkou láskou k originálnímu autentickému korejskému kimchi, které mi po více než 11 letech práce v korejské firmě a každodenním kontaktu s korejskou kuchyní opravdu moc chybí, a taky s porozuměním k občasné kocovině :-)!