PROČ BY KNIHA "KRÁSA KOREJSKÉHO JÍDLA" NEMĚLA ZAPADNOUT?

V bohatém českém knižním světě, kde se neustále objevují nové a často velmi nápadné kuchařky, by člověk snadno mohl přehlédnout jednu publikaci, která sice působí nenápadně a možná přinejmenším malinko zastarale nebo nemoderně, ale svou hodnotou a poselstvím překoná mnohé novinky. Jde o knihu "Krása korejského jídla: 100 nejoblíbenějších receptů", kterou v roce 2009 vydala společnost FEME. Jedná se o první korejskou kuchařku v češtině a rozhodně by neměla zapadnout.
Je autentickým příběhem o jídle, zdraví i korejské kultuře. Kniha vznikla ve spolupráci s korejskými partnery, kteří se dlouhodobě věnují podpoře zdravého stravování, výzkumu nutriční vyváženosti a propagaci tradiční korejské kuchyně ve světě. Nenajdete zde recepty postavené na laciných efektech nebo složitých food trendech, ale naopak jednoduché, klasické, autentické, promyšlené a funkční pokrmy, které mají svůj hlubší smysl.
Korejská kuchyně je v knize představena jako harmonický celek, který propojuje zdravé ingredience, filozofii slow food, bezpečnost přípravy a estetiku podávání. To všechno bez nutnosti kompromisů mezi chutí a zdravím.
Pokud se chystáte do Jižní Koreje, nebo prostě jen milujete asijskou kuchyni, tady je pár nejoblíbenějších korejských pokrmů, které by vám kniha pomohla pochopit a budete-li chtít i uvařit.
- Kimchi 김치… fermentovaná zelenina, symbol Koreje. Plná probiotik, chutí a tradice. Není to jen příloha, ale styl života. Kimchi, životabudič, superpotravina! Bez kimchi nepovažují korejci jídlo za úplné. Ke snídani, k obědu, k večeři, na party, kimchi nesmí chybět.
- Bibimbap 비빔밥… rýže s mísou zeleniny, masem, vejcem a pikantní omáčkou gochujang. Skvělá ukázka harmonie chutí, textur a barev.
- Doenjang jjigae 된장찌개… vydatná polévka se sójovou pastou, tofu, zeleninou a houbami. Ideální jídlo pro posílení organismu. Tofu nevyhledávám, ale tohle jídlo je jednoduše skvělé!
- Japchae 잡채… sladko-slané nudle z batátového škrobu, zelenina a maso. Často podávané při slavnostních příležitostech. Veselé, barevné, pro mě osobně navždy spojené s korejskými oslavami a party.
- Samgyetang 삼계탕… polévka z mladého kuřete plněného rýží a ženšenem. Tradiční pokrm pro obnovu sil. Můj nejoblíbenější! Pro jeho jemnost, vůni a chuť ženšenu.
"Krása korejského jídla" je nejen sbírkou receptů, ale i kulturním dokumentem a léčivou knihou v pravém slova smyslu. Lidem, kteří se podíleli na jejím vydání, patří velký dík za to, že přinesli kus korejského srdce do českých domovů.
Pro lidi, kteří hledají autentičnost a hloubku, není lepší průvodce korejskou chutí a duší než právě tahle knížka. Přečtěte si ji. Uvařte si z ní. A nechte se okouzlit. Korejská kuchyně je úplně jiná než třeba kuchyně čínská, vietnamská, japonská nebo thajská. Možná, vlastně určitě, o něco déle trvá, než si ji člověk oblíbí, ale nakonec vás okouzlí a nebudete se jí chtít vzdát! V Ostravě a okolí ani nemusíte… vysoký počet korejských restaurací vám nabízí možnost ochutnávat a projíst se do tajů této unikátní gastronomie!