MOOKATA... มูกาตะ THAJSKÉ GASTRO DOBRODRUŽSTVÍ

05.08.2024

Moo Kata… thajský gril, jedinečný zážitek z grilování a hot potu v jednom. Někdy psáno jako Mu Kratha, je vlastně spojením tradičního korejského barbecue a čínského hot potu. Kombinuje kulatý gril pro pečení masa a mořských plodů s okolním kanálkem pro vaření zeleniny a nudlí v chutné polévce. Vytváří příjemnou, společenskou jídelní atmosféru, je nejzábavnějším a nejoblíbenějším způsobem stolování v Thajsku!

A co je to nej na thajském BBQ? Rodinný čas strávený kolem stolního grilu s blízkými, s kolegy z práce, doplněný o nekončící přísun marinovaného masa i čerstvé zeleniny. Smích a veselí. Připraveny jsou pro vás tenké plátky masa, čerstvé mořské plody, houby i bylinky, a k tomu kluzké skleněné nudle. Když se přidá ledově studené pivo a vroucí gril s bublající polévkou… je to skoro jako naše rodinné hodování, bohaté, rozmanité, možná ještě lepší o trošinku lepší!

Maso se griluje na vyvýšené kupoli, která je ideální pro dokonalé grilování, zatímco okolo v kanálku si bublá polévka. Klíčovou součástí thajského grilování je rozhodně omáčka mookata. Chutná směs, kterou si připravujete přímo na stole, abyste si mohli namáčet grilované maso a zeleninu.

Jednoduchý recept na mookata omáčku…

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1 červená chilli paprička (nasekaná)
  • Šťáva z 1 limetky
  • 1 lžička oleje (např. sezamového nebo arašídového)

Postup je zcela jednoduchý… Suroviny se smíchají dohromady a nechají odležet, aby se chutě propojily.

V restauracích specializovaných na Moo Kata si vyberete syrové ingredience a sami si je připravíte na stolním grilu. Tradičně má gril vyvýšenou kopuli určenou ke grilování masa a okolní prostor, kde si vaříte zeleninu, rybí kuličky a houby ve vývaru. Maso bývá obvykle předem marinované a vývar má lehkou chuť, takže stačí ingredience hodit do pánve a počkat, až se uvaří. K jídlu se podávají různé omáčky. Jídlo je doplněno kořením, včetně řady sladkých, kořeněných a česnekových omáček.

Moo Kata grilování je oblíbené pro svou cenovou dostupnost a zábavný zážitek. Cena 2024 se pohybuje běžně mezi 280-300 thajskými bahty za osobu. Restaurace Moo Kata najdete po celém Thajsku. Obvykle nabízejí večeři "udělej si sám" formou bufetu za pevnou sazbu "sněz, co můžeš".

Moo Kata může na první pohled vypadat jako pracná večeře mimo domácí kuchyni. Proč by vlastně někdo chodil do restaurace, aby si uvařil vlastní večeři, místo, aby nechal profesionály vše za něj připravit a uvařit?

Existuje spousta důvodů, proč si lidé užívají Moo Kata a proč je tato večeře v typickém thajském stylu Thajci tolik oblíbená. Je to zábavný zážitek, zvláště pokud jíte s přáteli nebo rodinou. Vaření vlastního jídla vybízí ke konverzaci a spojuje lidi. Vzhledem k tomu, že budete zabráni do přípravy jídla, nebudete mít čas kontrolovat telefon, takže prožijete kvalitnější čas se svými blízkými.

Chce to trochu zvyku, abyste si užili stolování Moo Kata. Pokud jste začátečník a nikdy předtím jste nejedli v tomhle typu restaurace možná uvítáte jednoduchý návod, jak si večer užít správným způsobem…

  • Budete sedět před rozpáleným grilem na dřevěné uhlí a vroucím vývarem, takže se připravte na to, že celé vaše tělo bude nakonec cítit kouřem. Nejen to vaše tělo, ale těla a šaty všech vašich spolustolujících.
  • Kromě toho bude vaše tělesná teplota zvýšena teplem vyzařujícím z grilu a pánve, nemluvě o spalujícím thajském horku. Oblečte si pro tento večer určitě něco prodyšného a pijte hodně vody, pokud si chcete zážitek z Moo Kata skutečně užít.
  • Vyberte si své oblíbené maso, mořské plody a zeleninu. Ačkoliv Moo Kata doslova znamená vepřové na pánvi, možností, ze kterých si můžete vybrat, je mnohem více, takže o nic nepřijdete, ani kdybyste vepřové vůbec neochutnali.
  • Vybírejte podle svého… ingredience se podávají z bufetu, kde si můžete vybrat, co byste chtěli u svého stolu vařit. Máte neomezené možnosti, jak chcete, aby vaše jídlo chutnalo, a co do něj chcete zahrnout, od široké škály drůbeže, červeného masa, mořských plodů, až po zeleninu a houby. 
  • K nejoblíbenějším ingrediencím patří kuřecí, hovězí, vepřové a krevety. Kromě toho můžete najít ale také řadu dalších ingrediencí, jako jsou rybí kuličky, olihňové kuličky, krabí tyčinky a měkké tofu.
  • Vzhledem k tomu, že většina restaurací Moo Kata nabízí formát all-you-can-eat, můžete si vzít tolik ingrediencí, kolik chcete. Neměli byste však nechávat na stole nesnězené jídlo. Téměř všechny restaurace restaurace tohoto typu upozorňují předem, že si účtují příplatek za jídlo, které zůstane na vašem stole, navíc k pevné ceně bufetu. Je to skvělý způsob, jak se vyhnout plýtvání jídlem. Vezměte si tedy kolik chcete… pokud jste si jisti, že všechno skutečně sníte!
  • A už vařte… první věc, kterou byste měli udělat, je hodit do polévky trochu masa, mořských plodů a zeleniny. Je to proto, že tyto ingredience se v polévce obvykle vaří déle než ostatní na grilu, Některé restaurace mohou na polévku používat čistou vodu, zatímco jiné nabízejí lehce ochucený vývar.
  • A zatímco čekáte, grilujte… než se polévka uvaří, můžete začít grilovat maso. Ve většině případů se na grilování místo běžného margarínu používá vepřové sádlo. Použití vepřového sádla způsobí, že grilované maso bude chutnat silněji a lahodněji. Než začnete grilovat maso, nezapomeňte na povrch grilu dát kostičku připraveného vepřového sádla a nechat ho rozpustit, jemným pohybem kroužení po kopuli grilu. Jakmile se rozpustí a zanechá váš gril hladký s olejovitým povrchem, můžete na gril rovnoměrně umístit maso a mořské plody podle vašeho výběru. Pokud zjistíte, že je gril lepkavý, jednoduše vložte na gril znovu kostku vepřového sádla a poté znovu přidejte maso a mořské plody.
  • Dostanete kleště a hůlky... dbejte na to, že používáte kleště na vaření syrového masa a hůlky na jídlo.
  • Nejezte připravené jídlo za pomoci nádobí, které se již dotklo syrového masa, abyste předešli otravě jídlem z nedostatečně upraveného masa. Kromě toho mějte na paměti, že hovězí, kuřecí a vepřové maso byste měli opravdu důkladně ugrilovat.
  • Hlavní bod, proč jste vlastně spolu tady... vychutnávejte společně… jakmile jsou vaše ingredience uvařené a připravené k jídlu, namočte je do thajské omáčky nam chim. Omáčka vyrobená z čerstvých chilli papriček, česneku, cukru a fazolového tvarohu vám dodá dokonalou sladkou a kořeněnou chuť.