MOŘSKÉ HROZNY UMIBUDO… KAVIÁR Z OCEÁNU

Umibudo, známé taky jako mořské hrozny nebo zelený japonský kaviár, unikátní pochoutka z mořských řas, která si získala srdce a chuťové buňky kulinářských nadšenců po celém světě. Drobné hroznové shluky pocházejí z teplých vod oblasti Okinawa a nabízejí v ústech explozi chutě oceánu a nádhernou texturu.
Umibudo, s vědeckým názvem Caulerpa lentillifera, je druhem jedlé zelené řasy, který se vyskytuje v mělkých pobřežních vodách indo-pacifické oblasti. Název mořské hrozny výstižně popisuje jeho vzhled, vytvořený z malých zelených hroznů podobných bublinkám seskupeným podél tenkých stonků. Jemné prameny mořských řas připomínají miniaturní hrozny, jejichž každá bublinka měří asi 1-2 mm v průměru.
Na rozdíl od pravých hroznů je umibudo druh mořské řasy rostoucí pod vodou, typicky v hloubkách 2-3 metry. Rostlina se skládá z plazivého stolonu ukotveného na dně oceánu, ze kterého vyrůstají vzpřímené větve nesoucí charakteristické hroznovité měchýřky. Tyto vezikuly dodávají mořským hroznům jejich jedinečnou texturu, ta při konzumaci praská, a uvolňuje čistou svěží slanou chuť moře, aniž by byla příliš rybí.
Přestože umibudo roste přirozeně v různých částech Indo-Pacifiku, je zvláště spojováno s Okinawou v Japonsku, kde bylo pěstováno a popularizováno jako místní specialita už od konce 80. let 20. století. Tehdy místní rybáři a výzkumníci začali zkoumat způsoby pěstování téhle jedinečné mořské řasy.
Zpočátku se sklízelo z volné přírody, především v okolí ostrova Miyako. Jak ale poptávka rostla, byly vyvinuty udržitelné způsoby hospodaření a dnes se umibudo primárně pěstuje v kontrolovaném prostředí, jako jsou systémy pozemní akvakultury nebo chráněné pobřežní oblasti. Mezi hlavní výrobní centra na Okinawě patří Onna Village, ostrov Miyako a části souostroví Yaeyama .
Kultivace typicky zahrnuje pěstování ve velkých nádržích naplněných čistou mořskou vodou. Mořské řasy jsou připevněny k sítím nebo lanům a pečlivě sledovány. Růstové podmínky jsou průběžně optimalizovány, kontroluje se teplota vody, hodnota slanosti a úroveň živin. Trvá asi 30-60 dní, než umibudo dosáhne sklizňové velikosti, v závislosti na ročním období a podmínkách pěstování.
Nutriční výhody, které umibudo přináší, jsou hlavně významné množství vitamínů A, C, K a zdroj vápníku, železa, hořčíku a jódu. Zároveň pomáhá podporovat zdravé trávení a eliminuje pocity plnosti. Je ideální potravinou pro regulaci hmotnosti, se svými cca 4 kaloriemi na 100 gramů! Celkově podporuje zdraví a chrání buňky před poškozováním.
Na Okinawě, kde je jednou ze základních potravin, je často zmiňováno jako jeden z faktorů přispívajících k legendární dlouhověkosti populace tamního regionu. Je zde kulturní ikonou a symbolem bohatého kulinářského dědictví. Neuvěřitelně všestranné se dá užít mnoha způsoby. Syrové jako svačinka, jednoduše opláchnuté ve sladké vodě, v miskách s rýží a saláty, jako doplněk k sashimi nebo dokonce zapracované do sushi rolek ve stylu izakaya.
Při přípravě je důležité s ním zacházet jemně, aby se zachovala jemná textura. Vyhněte se vaření umibudo, protože teplo může způsobit prasknutí vezikul a ztrátu charakteristického praskání. Zaměřte se na podávání čerstvého nebo lehce vychlazeného, aby byla zachována křupavá textura a chuť.
Jedinečná textura a vizuální přitažlivost ho činí oblíbeným mezi kuchaři, kteří chtějí přidat do svých výtvorů prvek překvapení a potěšení. Kromě kulinářského využití si našlo cestu také do wellness a kosmetického průmyslu. Některé kosmetické společnosti v Japonsku začaly začleňovat výtažek z umibudo do produktů péče o pleť a propagovat jeho složení bohaté na minerály a potenciální vlastnosti proti stárnutí.