O ČEM SE NEMLUVÍ, ALE CO JE DOBRÉ VĚDĚT... JAK JE TO VE VIETNAMU DOOPRAVDY S TÍM PSÍM MASEM?

01.12.2021


Pozn. autorky: Za kvalitu fotografií u posledních dvou článků o psím mase se tímto omlouvám. Pořídila jsem je při svých cestách v centru korejského Soulu a vietnamské Hanoje, a jejich "roztřesenost" jednoznačně dokumentuje, že ani mě, coby celoživotní pejskařce, toto kontroverzní téma opravdu dobře nedělá. Nicméně na druhou stranu nelze se tvářit, že se uvedené neděje. Ostatním pejskařům a citlivějším duším se tímto ještě jednou omlouvám!


JAK JE TO TEDY VE VIETNAMU DOOPRAVDY S "TĚMI PSY"?

  • PEJSKOVÉ JSOU VE VIETNAMU KLIDNÍ, MILEJŠÍ NEŽ U NÁS, NEŠTĚKAJÍ, NEKOUŠOU.
  • NA VESNICÍCH TÉMĚŘ U KAŽDÉHO DOMU, BEZ OBOJKŮ, BEZ ZNÁMEK.
  • PŘEKVAPIVĚ VELKÉ MNOŽSTVÍ PSŮ JE JIŽ OČKOVANÝCH PROTI VZTEKLINĚ - VESNIČTÍ "OČKOVAČI" OČKUJÍ ZA MINIMÁLNÍ POPLATKY. 
  • POTRAVU SI HLEDAJÍ SAMI, OBČAS DOSTANOU ZBYTKY, TROŠKU RÝŽE.
  • PSI OBECNĚ V ASII NEBÝVAJÍ ÚTOČNÍ, OVŠEM ROZDIVOČELÝM SMEČKÁM, TOULAVÝCH PSŮ BRÁNÍCÍCH SI SVÉ TERITORIUM, JE VŽDY LEPŠÍ SE VYHNOUT.  JDE VŠAK O VÝJIMEČNÉ SITUACE.
  • VIETNAMCI SE SE PSY NEMAZLÍ, PES NA VODÍTKU JE STÁLE RARITOU.
  • VZTAH MEZI ČLOVĚKEM A PSEM JE V ASII DIAMETRÁLNĚ ODLIŠNÝ - PSI SE ČLOVĚKA BOJÍ, SE ZVÍŘATY ZACHÁZEJÍ VIETNAMCI HRUBĚ.
  • JINÝ KRAJ JINÝ MRAV... KONZUMACE RŮZNÝCH ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ VS. POSVÁTNOST ZVÍŘAT... AMERIKA, INDIE, ARABSKÉ ZEMĚ, ČR.
  • POKUD JE PES U DOMU, PAK SE NEJÍ, ALE ZÁROVEŇ VĚTŠINOU NEMÍVÁ ANI JMÉNO, TOTO SE VŠAK V POSLEDNÍCH LETECH MĚNÍ, VE VELKÝCH MĚSTECH SE ZAČÍNAJÍ DOKONCE, SICE SPORADICKY, ALE PŘESTO, OBJEVOVAT OBCHODY PRO DOMÁCÍ MAZLÍČKY, ZEJMÉNA PEJSKY.


A TEĎ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ!

  • PES ROZHODNĚ NENÍ VE VIETNAMU!!! BĚŽNÉ JÍDLO. NENÍ TŘEBA SE BÁT, ŽE BUDE TURISTŮM "PODSUNUTO".
  • PATŘÍ K VELMI DRAHÝM POKRMŮM.
  • KONZUMUJE SE POUZE V URČITÉ FÁZI LUNÁRNÍHO MĚSÍCE.
  • KONZUMUJE SE PŘI VÝZNAMNÝCH PŘÍLEŽITOSTECH.
  • TURISTŮM SE ROZHODNĚ "BĚŽNĚ" PES NEPODÁVÁ!
  • EUROATLANTICKÝ VLIV KONZUMACI PSŮ V ASII VÝZNAMNĚ POTLAČIL


Zdroj: WIKIPEDIE

V Evropě bylo psí maso do počátku 20. století konzumováno celkem běžně, např. ještě v roce 1910 bylo prodáváno v pařížských řeznictvích. Zhruba od poloviny 20. století se konzumace psího masa stala tabu, proto lze obtížně zjistit skutečný stav, zjištění skutečného stavu ještě komplikují různé organizace bojující za práva zvířat. Zajímavostí je, že velká část Evropy považovala psí sádlo za léčivé, zejména na plíce.

  • Nejvíce se konzumací psího masa proslavila Čína a Vietnam. V Číně se psí maso prokazatelně konzumovalo již kolem roku 500 př. n. l., ale předpokládá se, že v oblasti Číny byl již v tomto období pes tradiční jídlo.
  • Tradiční čínská medicína předpokládá, že psí maso má léčivé účinky, pozitivně mělo působit zejména na plodnost a v zimních měsících mělo pomáhat udržet lidské teplo. V souvislosti s Čínou je třeba zmínit skutečnost, že v Hong Kongu platí od roku 1950 zákaz porážky psů. Na Tchaj-wan se pro psí maso používá označení "voňavé maso" a přestože je jeho konzumace méně obvyklá než v Číně, platí zde stejné zvyklosti jako v Číně. Roku 2004 byl na nátlak západní kultury vydán zákaz porážky psů, ale psí maso je v některých restauracích běžně dostupné.
  • Ve Vietnamu je psí maso považováno za pochoutku, která navíc zvyšuje sexuální aktivitu, proto je někdy považováno za nevhodné, aby ho jedly ženy.
  • Z astrologických důvodů se psí maso má jíst v druhé polovině lunárního měsíce, protože konzumace psího masa v první polovině lunárního měsíce nemá pozitivní účinky a mohla by přinést smůlu. Z těchto důvodů mají speciální psí restaurace v první části tohoto období zavřeno.
  • Nejpopulárnější je psí maso patrně v Koreji, kde lze konzumaci psího masa sledovat až do období neolitu, porážka psa je dokonce zaznamenána na nástěnných malbách v hrobkách z Kogurjo. 
  • V současnosti je v Jižní Koreji konzumace psího masa zakázána od roku 1984, tento zákaz bývá dáván do souvislosti s pořádáním LOH v roce 1988. Přestože oficiálně není možné maso konzumovat, zákon není nijak vymáhán a v zemi existuje zhruba 6500 psích restaurací.
  • Mimo tyto země je v Asii konzumace psího masa populární zejména v Japonsku, kam se dováží především z Číny a Thajska.


JAK SE PSÍ MASO V ASII PŘIPRAVUJE KE KONZUMACI?

  • Ve velké většině případů je porážen pes, který je za tímto účelem chovaný od počátku, nejvhodnější je porážet psa ve věku od šesti měsíců do jednoho roku.
  • Obecně lze říci, že psí maso je vhodné jak k dušení, vaření či grilování, tak jako maso do klobás, polévek. V Asii je jako příloha nejčastěji podávána rýže, původní obyvatelé Severní Ameriky ho jedli bez přílohy, v sibiřských oblastech je konzumováno s obilnými plackami.
  • Platí, že v různých regionech se příprava psího masa liší, přesto existuje několik základních způsobů, jak lze psa připravovat.
  • V Číně je nejobvyklejší konzumovat psí maso s hustou omáčkou, přičemž maso je dušené, při této přípravě nebývá maso příliš kořeněno.
  • V Koreji jsou nejznámější čtyři způsoby přípravy. Nejoblíbenějším jídlem je pošintchang, což je výrazně kořeněný psí guláš, velmi oblíbené je také vařené psí maso - kesujuk. Mimo tato jídla je ze psa připravována hustá polévka jménem kedžangguk, která slouží jako hlavní chod a koktejl, který obsahuje psí maso, tento nápoj se v orientální medicíně používá při léčbě neplodnosti.


  • Ve Vietnamu existuje sedm základních příprav psího masa, přičemž je dost dobře nelze seřadit podle obliby, protože každé jídlo je oblíbeno v jiné části země.
  • Nejnáročnější na přípravu je Gieng Me Mam Tom, což je slavnostní jídlo s dušeným psím masem, dušenými krevetami, rýží a zázvorem.
  • Thịt Chó Hấp - dušené psí maso
  • Rua man - dušené psí maso s krevetovou pastou
  • Doi cho - psí klobása
  • Thịt chó nướng - grilované psí maso
  • Canh Xao Mang Cho - bambusové výhonky se psím morkem
  • Cho Xao Sa Ot - psí maso smažené s chilli


A ZÁVĚREM... ČISTĚ PRO ZAJÍMAVOST... NEŽ SE ROZHODNEME ASIATY ŠMAHEM ODSOUDIT... 

  • V Evropě... konzumace psího masa se lidé nevzdali ani v průběhu 19. a 20. století. Zejména v průběhu světových válek se mnohde lovilo téměř vše, co v sobě mělo maso, od drobných ptáku, holubů, potkanů, divoké zvěře až po psy a kočky.
  • Ještě v roce 1910 bylo v Paříži běžně prodáváno psí maso v řeznictví. 
  • O prodávání psů "do guláše" se dočtete také v příbězích Dobrého vojáka Švejka. Kromě čisté konzumace masa se věřilo, že psí sádlo má léčivé účinky a pomáhá při problémech s plícemi. 
  • V Československu byli psi a kočky vyřazeni ze seznamu jatečních zvířat až ve 30. letech 20. století.
  • A o čem se vůbec nemluví, ale co je čirou realitou? V dnešní době se psí maso v Evropě stále konzumuje v několika kantonech ve Švýcarsku. Švýcaři si své psy chovají sami a na porážku si volají řezníka, či jej zastřelí sami. Oblíbeným receptem je uzené stehno v bylinkové marinádě.