OBENTO... JAPONSKÁ SVAČINKA, KTEROU VÁM BUDE LÍTO SNÍST
Bento box je název po jídelní krabičku s oddělenými přihrádkami na jednotlivé chody a porce. používá se na svačinky do školy, na cesty, do práce, ale vejde se do nich i celý oběd. Krabičky mohou být dnes už i kovové, plastové, ale tradičně bývaly dřevěné, krásně zdobené a lakované.
V restauracích se používají červenočerné varianty lakovaných boxů. Na nádražích, ve vlacích, na výletních místech pak dostanete boxy kartonové nebo plastové na jedno použití. Ty nádražní mají dokonce speciální název ekiben, tedy krabička z nádraží, a neobejde se bez nich jediná cesta shinkansenem.
Jídlo je vždy, vždy, ať jde o bento domácí, z obchodního domu, nádražní, nebo v restauraci, pečlivě poskládané a barevně vyladěné tak, aby lahodilo nejen chuti, ale bylo i pastvou pro oči. Obsahuje většinou různé sezonní nebo regionální specialitky, hlavní chod, rýži, tempuru z darů moře, nějakou zeleninku, sladký mini dezert. Varianty jsou opravdu nepřeberné. Ale vždy znovu a znovu udivuje precizností sestavení menu. Mě osobně pokaždé potěší a rozesměje především malinkým plastovým pouzdrem, které bývá např. ve tvaru rybky, a obsahuje pro Japonce zcela nepostradatelnou sójovou omáčku.
Původně se tzv. makunouchi bento podávala jako občerstvení během přestávek při představeních divadla kabuki, tedy znovu další pěkný příklad uchovávání starých tradic.