ODEN... JAPONSKÁ POLÉVKA Z VÝVARU RECYKLOVANÉHO PO 75 LET, ORIGINÁLNÍ ESENCE MINULÝCH DESETILETÍ
Podstatou tohoto pokrmu je fakt, že je připravován ze základu, který zbyl z předchozího dne. V tokijské Asakuse funguje historicky nejstarší oden prodejce. Pracuje se základem vývaru z roku 1945!!! Ano, z roku 1945, tedy recyklovaného po dobu dlouhých 75 let. Podobných podniků je sice ve městě více, ale jen málokterý nabízí polévku z vývaru recyklovaného déle než 10 let.
Tamní mistr Otafuke je japonskou legendou, i když sám tvrdí, že nedělá nic nového, jen to, co dělali jeho předci. Večer slije zbytky vývarů do jednoho kotle přes síta a nechá je odstát. Nesmí se v žádném případě dávat do chladu, protože náhlá změna teploty by jej nenapravitelně poškodila. Ráno se opět přidávají další nové suroviny a samozřejmě voda.
Vlastně jde o zahřívací zimní polévku typu "co dům dal". Neměl by ale chybět základ z bílé ředkve daikon, mrkve, sušené kůry indického zmijovce, ani kořen lopuchu. Více se už kreativitě meze nekladou. Hovězí šlachy, surimi, vnitřnosti ryb, tofu, nebo třeba prasečí nožky (jen na Okinawě), japonská dýně, kousky chobotnice. Rozhodně ve vývaru oden musí ale plavat vařená vejce. Polévka se servíruje se sojovou omáčkou a hořčicí karashi.