OKONOMIYAKI
Nevídaná pochoutka, mistrovský kousek japonského pouličního jídla, zejména v oblastech Kansai a Nagoya, ačkoliv pochází, stejně jako řada jiných oblíbených "japonských" pokrmů, z Koreje. Okonomi = to, co máš rád + yaki = smažené.
V restauracích se připravuje na speciálních ocelových plátech teppan. Doma stačí běžné kuchyňské náčiní. Japonci ale raději na okonomiyaki chodí právě do restaurací, které jsou často uzpůsobené tak, že si každý host svou placku připravuje sám z vybraných ingrediencí.
Krása tohoto jídla spočívá v jednoduchosti a variabilitě, potřebujete totiž v podstatě pouze hlávkové zelí nasekané najemno a brambory nagaimo. Protože u nás ale tyto brambory nejsou prakticky k sehnání, používá se na přípravu základního těstíčka instantní, snadno dostupná, směs Okonomiyakiko.
Všechny ostatní ingredience jsou pak už jen vás. Přidat můžete krevetky, kousíčky slaniny, vepřového masa, nadrobno nakrájená chapadla malých chobotniček. Na hotové placce ale nesmí v žádném případě chybět japonská majonéza, omáčka Okonomi, drcená řasa nori a hoblinky sušeného tuňáka katsuobushi, které se na teplém jídle vlivem horka kroutí, takže vypadají jakoby tančily. S krásně vychlazeným točeným pivem Kirin chutnají báječně. A... i tyto placky... japonci jedí hůlkami!