OLIVOVÝ OLEJ V TRADIČNÍ THAJSKÉ KUCHYNI? TO OPRAVDU NE!!!

31.12.2023

Thajci FAKT NEPOUŽÍVAJÍ pro tradiční thajská jídla olivový olej, a to bez ohledu na současnou evropskou vlnu posedlosti olivovým olejem! Samozřejmě, že jej znají, samozřejmě, že je také v Thajsku dostupný, svět se globalizuje... ale jednoduše do tradiční thajské kuchyně nepatří. A navíc, pro běžnou thajskou domácnost je prostě zbytečně drahý. 

Proto, narazíte-li v českých receptech na zaručeně pravé thajské speciality, které si přece můžete klidně udělat sami doma… a hned na prvním řádku se dočtete, že budete potřebovat olivový olej, pusťte takový recept okamžitě z hlavy, improvizace v tomto případě není na místě! 

Téměř všechna thajská jídla vyžadují olej. Metoda stir-fry je metodou míchej a smaž! V čem jiném než v oleji! Thajští kuchaři běžně používají kokosový olej, palmový olej, arašídový olej nebo sójový olej. Tradičně se i v thajské kuchyni používalo i sádlo. Uvedené druhy oleje jsou tzv. málo kouřové, což je žádoucí při smažení nebo grilování, protože se rychle nerozpadají.

Pro thajské pochoutky můžete vybírat z níže uvedených možností. Vždy se však držte originálních receptů. Nenahrazujte, nealternujte, veškerá vaše práce by přišla vniveč, zbytečně byste sobě i vašim hostům přivodili zklamání.

Tedy, jaký je náš výběr?… Kokosový olej má oříškovou a lehce nasládlou chuť, dnes pomalu získává zpět popularitu poté, co jím bylo opovrhováno kvůli vysokému obsahu nasycených tuků. ​

Palmový olej je výborný pro smažení a grilování. Neumí však pokrmu dodat takovou chuť jako kokosový. Vyrábí se lisováním plodů palmy olejné, což je bohužel spojeno s negativním dopadem na životní prostředí. Oblasti Bornea, Sumatry, Thajska a Bali byly odlesněny ve prospěch plantáží palmy olejné. Nejenže se tímto způsobem ničí přirozené prostředí pro orangutany a další živočišné druhy, ale zároveň lidské životy a důstojnost díky špatným pracovním podmínkám a minimální mzdě.

Dalším používaným olejem je olej arašídový, pro smažení, grilování a dokonce i fritování. Má výraznou arašídovou chuť, kterou je třeba vzít dopředu v úvahu. Také alergici musejí být ve střehu! Pokud cestujete do Thajska a máte alergii na ořechy, budete muset být extrémně opatrní kvůli rozšířenému používání arašídového oleje a dalších ořechových olejů.

Sójový olej je v Thajsku také snadno dostupný a široce používaný, vhodný pro použití při smažení a grilování. Mezi další alternativy patří slunečnicový a kukuřičný olej.

Na tomto místě je třeba si říci, co je to smoking point – SP! Jedná se o teplotu rozkladu různých druhů olejů a dalších tuků. Olej, který tuto teplotu překročí, již není zdravotně bezpečný a je naopak nevhodný ke konzumaci. Molekuly oleje se při této teplotě začínají štěpit, dochází k tvorbě plynů a vedlejších produktů. Důsledkem je pak nepříjemný štiplavý zápach, vzduch naplněný kouřem a zničená původní chuť oleje. Navíc se vytváří velké množství volných radikálů, které mají prokazatelný podíl na zvýšení rizika onemocnění rakovinou.