ONIGIRI... お握り TRADIČNÍ JAPONSKÁ SVAČINKA

03.01.2024

Onigiri… japonské rýžové koule nebo trojhránky, které se tradičně plní různými náplněmi, z nichž k nejoblíbenějším patří v Japonsku losos, tuňák, okurka, umeboshi (kyselé nakládané švestky) nebo kombu (sušené řasy). Jsou skvělé jako svačina, ale i lehký oběd. Velice snadno si je můžete připravit i u vás doma!

Potřebovat budete pár základních surovin

  • 2 šálky japonské rýže,
  • 2 1/2 šálků vody,
  • 1 lžíce rýžového octa,
  • 1/2 lžičky soli,
  • a nakonec náplň dle vašeho výběru.

Postup přípravy

  • Rýži opláchněte vodou a nechte okapat.
  • Ve vhodném hrnci smíchejte opláchnutou rýži a vodu.
  • Nechte rýži namočenou ve vodě cca 30 minut.
  • Přiveďte rýži s vodou k varu na středním ohni.
  • Jakmile začne vařit, snižte teplotu na nejnižší a nechte rýži vařit pod pokličkou asi 15 minut.
  • Po 15 minutách odstraňte hrnec z ohně, ale neodstraňujte pokličku. Nechte rýži odpočívat v hrnci dalších cca 10 minut, aby se dovařila a získala správnou konzistenci. 
  • Kdo má rýžovar, vyhrává, a to, co je na přípravě onigiri to jediné těžké, tedy správná úprava rýže, nechá na přístroji.
  • Ve velké míse míchejte rýžový ocet a sůl, dokud se sůl úplně nerozpustí. 
  • Přesuňte uvařenou rýži do mísy s octem a solí.
  • Dřevěnou vařečkou jemně rýži promíchejte, aby se ocet a sůl rovnoměrně rozložily.
  • Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Mezitím si připravte náplň na onigiri.
  • Můžete použít jakékoliv oblíbené ingredience, jako je uzený losos, tuňák, nakládaná zelenina nebo vločky zelené řasy nori.
  • Nakrájejte vše na menší kousky, které budou vhodné pro plnění onigiri.
  • Když je rýže dostatečně vychlazená, navlhčete si ruce a naberte asi 1/2 šálku rýže.
  • Vytvarujte rýži do trojúhelníku nebo kulatého tvaru, který jsou tradičním onigiri tvarem.
  • Zatlačte střed onigiri a vytvořte malou prohlubeň pro náplň.
  • Do prohlubně přidejte náplň podle svého výběru.
  • Zakryjte náplň rýží a pevně vytvarujte onigiri do finálního požadovaného tvaru.
  • Ujistěte se, že je onigiri pevně stlačené, aby se při konzumaci nerozpadalo.
  • Opakujte postup pro zbylou rýži a náplň. 
  • V asijských obchodech je možno koupit plastová tvořítka přímo na onigiri, která usnadňují přípravu méně zkušeným tvůrcům. Často se prodávají přímo v kombinaci s balením řasy nori.

Tradiční onigiri jsou obvykle upravovány do trojúhelníkového nebo kulatého tvaru. Moderní onigiri se mohou lišit vzhledem, velikostí, náplní i způsobem balení. Mohou být tvarovány jako srdce, hvězdy nebo zvířata. Také náplně mohou být modernizovány, nechybí sýr a šunka, kari, teriyaki kuře a mnohé další. Moderní onigiri jsou baleny v plastových obalech, aby byly snadno přenosné a udržely co nejdéle svou čerstvost.

Podle dat z Tastewise (platformy AI) se popularita onigiri v posledním roce zvýšila o 19,86 %. Velmi snadný způsob, jak si připravit u nás doma onigiri se nabízí za použití instantních směsí na onigiri, které jsou již běžně k dostání v mnoha obchodech s japonskými potravinami. Tyto směsi obsahují předem namíchanou rýži a koření, které stačí jen smíchat s vodou a vytvořit onigiri. Případně je v sáčcích  koření pouze koření a další sušené ingredience, mimo samotnou rýži, které se potom přidává do již uvařené rýže a nechává se v ní několik minut odstát, načež je připravena k přímé konzumaci, nebo po vychladnutí, právě ke tvarování onigiri.