PROČ SI SVĚT ZAMILOVAL PAD THAI… A PROČ JÁ NE?

Přiznejme si, že do Thajska se lidé vracejí znovu nadechnout vzduchu vonícího po citronové trávě, čerstvých bylinkách a grilovaných rybách u pláže. Ochutnávat mohou stovky jídel, od pouličních špízů až po, pro nás suchozemce, neuvěřitelnou nabídku mořských plodů. A přesto se stále dokola dobrovolně vracejí k jídlu, kterému jsem nikdy tak úplně neporozuměla… proslaveným nudlím Pad Thai.
Turistický miláček… Pad Thai, smažené rýžové nudle s vejcem, tofu, klíčky, arašídy, krevetami nebo kuřecím masem, se stal vlajkovou lodí thajské kuchyně v očích většiny turistů. Je na každém rohu, na každém menu. A téměř každý návštěvník Thajska ho dříve či později ochutná a zamiluje si ho. Proč? Možná proto, že je to relativně bezpečné jídlo, chuťově přívětivé, ne příliš ostré, ne příliš exotické. Láká svou vyvážeností sladkého, slaného, kyselého a umami.
Úvaha na téma Pad Thai… Kde je duše tohoto jídla? Já se opravdu snažila, dala jsem Pad Thai opakovaně další šance, ale ne, nikdy jsem nenašla to, co mě na thajské kuchyni fascinuje, hloubku, komplexnost, nečekané kombinace. Tyhle nudle působí trochu jako kompromisní pokrm, který má vyhovět všem. Jako bezpečné thajské jídlo pro objevitele - začátečníky. A to je v naprostém pořádku, někde se začít objevovat musí, jasně. Neurazí, ale taky neoslní. Mezi všemi těmi dalšími fantastickými polévkami, saláty, curry a stir-fry pokrmy z různých regionů Thajska, působí Pad Thai trochu jako levné pozlátko na povrchu bohaté mozaiky.
A víte proč? Pad Thai je totiž mistrný marketingový hit! V polovině 20. století jej thajská vláda cíleně zpropagovala jako národní jídlo, prý aby podpořila národní identitu a povzbudila export thajské kuchyně. A zafungovalo to. Dnes je skutečně Pad Thai jedním z nejznámějších jídel celé jihovýchodní Asie. A třebaže ho Thajci sami rozhodně nejedí každý den, pro svět se stalo jakýmsi gastronomickým ambasadorem celé země.
Ještě dvě věci, které nelze přehlížet... cena a dostupnost v tomto marketingovém zázraku sehrály hlavní roli. Pad Thai je levné a všude. A to doslova! Najdete ho kdykoliv, kdekoliv… v pouličních stáncích, na nočních trzích, v restauracích pro turisty i v moderních food courts v obchodních centrech. Pro mnoho cestovatelů, kteří se teprve seznamují s thajskou kuchyní, je to první bezpečný přístav, stojí fakt pár bahtů, je syté, porce bývají vydatné, vypadá povědomě, a hlavně není pálivé. Možná i právě proto je tak populární?
Je mi jasné, že s tímto článkem tady u řady čtenářů cestovatelů narazím, ale svůj názor si s dovolením ponechám… stejně, jako respektuju, že někdo jiný na tyhle nudle nedá dopustit. Nechci Pad Thai křivdit. Mají své místo, mají miliony fanoušků po celém světě. Ale je strašná škoda na úkor uměle vyvolaného rádoby "fenoménu" nevyzkoušet spoustu jiných mnohem zajímavějších skutečných thajských fenoménů.
Já sama vím, že jej vždy raději vyměním za cokoliv jiného, i kdyby to mělo být třeba jen za skromnou porci kuřete s bazalkou a rýží Pad Kra Pao, za autentický papájový salát Som Tam v igelitovém sáčku z nočního trhu, nebo za voňavou polévku Tom Kha Gai v malé rodinné jídelničce.
Právě v tom je hlavní kouzlo thajské kuchyně… je tak pestrá, že si v ní každý může najít to svoje. I když to nebude zrovna Pad Thai :-).