PEPŘOVÉ ZAHRADY VIETNAMU
Vietnam je králem na světovém trhu s pepřem a přitom naprostá většina milovníků ostrých pokrmů vůbec netuší, že pepř v jejich jídle pochází z Vietnamu.
Profesor historie Paul Freeman v publikaci Yale Global napsal... "Koření bylo prvním globálně obchodovaných produktem. Touha po aromatických přísadách pomohla vytvořit evropské koloniální mocnosti, vedla ke vzniku vojenských, politických a ekonomických sítí".
Vietnam je největším výrobcem a exportérem pepře na světě, patří mu více než polovina světového trhu. Pepř je exportován do 80 zemí, největšími odběrateli jsou Německo, USA, SAE. Dalšími hlavními producenty pálivého koření jsou Indonésie, Brazílie, Indie, Malajsie a Cejlon.
Pěstování pepře je tvrdá, ruční, práce. Pepřovník černý, stálezelená popínavá rostlina, nám vzdáleně připomínající nostalgii chmelových brigád. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let. Při sklizni je nezbytný žebřík. Jen málo farmářů ve Vietnamu vlastní mechanickou drtičku pro oddělování plodů od stonků. Černý i bílý pepř pocházejí ze stejné rostliny. Plody pepře jsou při sklizni zelené. Černý pepř se suší na slunci, bílý se vyrábí z plodů před sušením zbavených kůry.
Vietnamský pepř se pěstuje hlavně v jižních provinciích Binh Phuoc, Gia Lai, Dak Lak, Dak Nong, Dong Nai a Ba Ria-Vung Tau.
Přestože se pepř dnes používá téměř výhradně k přípravě masa a slaných pokrmů, dříve se přidával např. i do perníků. Věřilo se, že pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a zakazovala jeho použití v klášterech. Nahrazován byl plody drmku, zvaného dokonce mnišský nebo kněžský pepř, který údajně tyto žádosti tlumil.