PERLEŤ A KAVIÁR...

Používání perleťových lžiček k servírování kaviáru má dlouhou tradici spojenou s luxusem a gurmánskou kulturou. Tradice vznikla v aristokratických kruzích Evropy a Ruska, kde byla konzumace kaviáru považována za symbol bohatství a společenského statusu.
V některých asijských kulturách se podobné lžičky používají jako čajové nebo dezertní pro jemné sladké tečky nebo speciální čajové rituály. V luxusních kosmetických salónech k nanášení pleťových masek nebo krémů. Perleťové příbory mohou být taky tradičním dárkem nebo luxusním suvenýrem z Thajska. Horní část soupravy na fotce (velká perleťová skořápka s rytinou draka) slouží jako miska nebo pouze jako dekorativní prvek.

Proč se vlastně na kaviár používají perleťové lžičky?
Neovlivní chuť kaviáru… kovové lžičky (hlavně stříbrné nebo nerezové) mohou reagovat s jemnými oleji v kaviáru a změnit jeho chuť nebo zanechat kovovou pachuť. Perleť je neutrální materiál, který nijak neovlivňuje jeho chuť.
Luxus a tradice… kaviár je drahá, nedostatková a vysoce ceněná pochoutka, proto se k jeho servírování používají luxusní materiály, jako je perleť, zlato nebo speciálně upravené dřevo.
Estetika a elegance… perleťové lžičky nejen chrání chuť kaviáru, ale také zvyšují vizuální dojem. Lesklý a jemný vzhled lžiček dodává servírování sofistikovaný nádech. Jejich použití zachovává autentickou chuť této delikatesy a přidává na eleganci stolování.
Jak se správně servíruje kaviár? Nejdůležitější je pochopitelně výběr kvalitního kaviáru. Existuje několik druhů, ale k nejvyhledávanějším patří Beluga, nejdražší a nejvzácnější, velké perly s jemnou, máslovou chutí. Další je Ossetra charakteristická střední velikostí perel a oříškovou chutí. A třetí místo zaujímá Sevruga s mnohem menšími perlami a výraznější slanou chutí.
Kaviár se podává chlazený, nikdy ne příliš studený nebo dokonce zmrzlý. Tradičně se ale servíruje na ledovém podkladu, často ve skleněné nebo porcelánové misce. Perleťová lžička slouží k jemnému nabírání kaviáru, aby se nepoškodily jeho křehké perly. Lžičkou se nabírá menší množství a kaviár se konzumuje přímo nebo se přidává na tradiční doplňky. K nimž patří určitě bliny, malé ruské lívanečky, jemně opečený toastový chléb, zakysaná smetana, crème fraîche, jemně nasekaná cibulka nebo vajíčko a nepostradatelné krásně vychlazené šampaňské nebo vodka.
Perleť má dlouhou historii. V mnoha asijských kulturách je především symbolem luxusu i duchovního významu. Je odedávna vysoce ceněna pro svůj jemný třpyt a spojení s vodním živlem. V Číně byla perleť považována za symbol čistoty, bohatství a harmonie. Používala se k vykládání nábytku, šperků a náboženských artefaktů. V Japonsku bývala využívána v tradičním řemesle raden, vykládání perletí na lakovaném nábytku a dekorativních předmětech. No a v Thajsku a Vietnamu byla perleť oblíbeným materiálem v luxusním nádobí a stolovacích soupravách.
Přestože v Evropě jsou perleťové lžičky spojovány hlavně se servírováním kaviáru, v Asii se používaly spíše ke konzumaci jiných delikates. Mořské plody a rybí pochoutky… v luxusních thajských a japonských restauracích se perleť používala ke konzumaci drahých mořských plodů, jako je mořský ježek uni nebo speciální druhy sushi. V jiných asijských kulturách se perleťové lžičky používaly k podávání dezertů na bázi kokosového mléka, lepkavé rýže a ovoce, aby se zachovala jemná chuť. V čínské medicíně sehrála také důležitou roli. Tady byla drcená perleť používána jako léčivá složka pro zlepšení pleti a trávení, někdy se servírovala ve speciálních miskách.


Pro srovnání velikosti foto s běžnou českou čajovou lžičkou.
Thajsko, odkud pochází moje souprava na fotkách, má dlouhou historii výroby luxusních stolovacích doplňků z perleti. Tradiční thajská kuchyně je známá svým precizním servírováním, a perleťové příbory byly oblíbené u královského dvora a v bohatých domácnostech. Thajské řemeslnictví zahrnuje ruční vyřezávání a rytí perleti do dekorativních misek a příborů, což může vysvětlovat vyobrazení draka na skořápce v této sadě. Drak je tradičním symbolem moci a prosperity.