BANGKOK Z JINÉ PERSPEKTIVY... LODÍ PO KHLONGU

26.01.2024

Výlet po khlong v Bangkoku je jedinečný zážitek, který by si nikdo neměl nechat ujít. Khlong kanály, které se táhnou po celém městě a díky kterým se říká Bangkoku Benátky východu, jsou jednou z nejvýraznějších součástí bangkokské kultury. Úžasná možnost vidět spoustu thajských domů, chrámů a trhů, které jsou jinak skryty před očima turistů, možnost vidět opravdový život. Kanály jsou ideálním způsobem, jak se dostat do míst, která nejsou snadno dostupná jinými dopravními prostředky.

Pár khlong tipů

  • Nejznámějším khlongem v Bangkoku je Khlong Saen Saep, dlouhý 18 km, jedna z nejrušnějších dopravních vodních tepen Bangkoku. Nástupiště pro Khlong Saen Saep se nachází v blízkosti Phan Fa Lilat Bridge.

  • Zajímavým místem je určitě Khlong Lat Mayom Floating Market na západním okraji Bangkoku, nabízející mnoho tradičních thajských jídel a suvenýrů. Trh je otevřen pouze o víkendech a je přístupný pouze lodí po khlongu.
  • Využít je možno Khlong Saen Saep Express Boat, tahle lodní služba je skvělý dopravní prostředek ideální pro cestování po Bangkoku. Loďky jezdí po Khlongu Saen Saep a zastavují na mnoha místech přímo v centru města.

  • Výlet za tradičním thajským divadlem a uměleckými dílnami po Khlong Bang Luang Artist House je skvělým plánem pro ty, kteří chtějí více poznat thajskou kulturu.

Navíc během těchto výletů po kanálech máte unikátní možnost zahlédnout v přirozeném prostředí tzv. water monitors, tedy varany skvrnité (Varanus salvator). Jedná se o veliké ještěry z čeledi varanovitých, jejichž výskyt sahá od Indie, Cejlonu, přes teritorium Indočíny a Malajský poloostrov až do Indonésie. Tihle varani se většinou zdržují v blízkosti vody, odtud anglický název water monitor (vodní varan).

V Bangkoku je mimo khlong můžete často vidět také v Lumphini Parku, nejstarším a největším parku přímo v srdci thajského hlavního města, do něhož se jednoduše, rychle a levně dostanete nadzemní dráhou. Park o rozloze cca 58 hektarů je zelenou oázou rušného velkoměsta a mimo lidí nabízí svou pohostinnost také několika druhům varanů, asijského varana komodského a varana bengálského.

Tito fascinující velcí ještěři s dlouhými ocasem a šupinatým tělem jsou nejaktivnější ráno a večer. Můžete je spatřit, jak se prohánějí kolem jezer a vyhledávají slunečná místa. Varani jsou masožravci. Loví ryby, ptáky, hmyz a dokonce i menší savce. Jejich silné čelisti jim umožňují snadno se přizpůsobit různým potravním zdrojům. Proto pokud se rozhodnete fotografovat varany, buďte opatrní a respektujte jejich prostředí. Nepřibližujte se příliš blízko a nenarušujte jejich klid. Lumphini Park se snaží chránit přírodní prostředí a zachovat biodiverzitu. Pamatujte na to, až se budete parkem procházet.

Pozn. na několika fotografiích jsou pro lepší představivost varani, které jsem zachytila na Srí Lance, mimo vodní prostředí a navíc ve srovnání s jinými zvířaty. Je zde krásně patrná velikost těchto zvířat.