ROLOVANÁ ZMRZLINA ไอศกรีมผัด... POULIČNÍ SHOW, NEUVĚŘITELNÝ KONCERT RUKOU A ŠPACHTLÍ

05.08.2024

Thajsko dalo gastronomickému světu řadu úžasných dezertů, které se díky své jedinečné chuti a exotickým ingrediencím rychle staly populárními. Khao Niew Mamuang, Luk Chup, Thongq Yip, Thong Yod, Foi Thong, Khanom Bueang, Roti, Itim Kati a taky rolovanou zmrzlinu. Příprava thajské rolované zmrzliny je fascinující proces!

Tento typ zmrzliny je v Thajsku známý také pod přezdívkou โรตีไอศกรีม (výslovnost roti aisukrīm), což znamená roti zmrzlina, zřejmě proto, že roti je placka/palačinka a zmrzlina se vyrábí v podstatě z tenké zmražené placky. Uznávám, že název smažená zmrzlina může být "trochu" matoucí, protože zmrzlina fakt není smažená, ale připravuje se na mrazicí desce, podobné desce grilu. 

Poprvé se objevila v roce 2009 a rychle se stala oblíbeným pouličním dezertem nejen v Thajsku, ale i v dalších asijských zemích, jako je Malajsie, Kambodža a především Vietnam. Rolovaná zmrzlina se vyrábí tak, že se směs zmrzlého smetanového základu rovnoměrně rozetře na hluboce namraženém plechu a pak se pomalu seškrabuje špachtličkami do krásných roliček.

Budete-li mít příležitost, nezapomeňte ochutnat některé další z autentických thajských dezertů…

  • Khao Niew Mamuang (Mango Sticky Rice) je pravděpodobně nejznámější thajskou sladkostí. Skládá se z lepkavé rýže, kokosového mléka a čerstvého manga.
  • Luk Chup malé figurky vyrobené ze směsi mungo fazolí, cukru a kokosového mléka, které jsou polévány barevnou želatinou a více než cokoliv jiného připomínají naše české marcipánové ozdoby.
  • Roti placky ze smaženého těsta plněné ovocem, především banány nebo ananasem, přelité sladkým kondenzovaným mlékem. Jedná se o kalorickou, mastnou, přeslazenou a těžkou bombu, kterou však milují všichni Thajci i většina cizinců (kromě mě :-) , ale já obecně sladké nevyhledávám a proto nejsem tím správným měřítkem :-).
  • Itim Kati kokosová zmrzlina podávaná v kokosové skořápce s různými přísadami, jako jsou sladká dýně, arašídy nebo kokosové želé. Skvělá nádherná exotická osvěžující! Vřele doporučuji, tohle je opravdu extra třída!


Jak se připravuje rolovaná zmrzlina? Můžete vyzkoušet i sami u vás doma…

Suroviny

  • 2 šálky smetany na šlehání (33–36 % tuku)
  • 1/2 šálku kondenzovaného mléka
  • příchutě podle vašeho výběru (vanilka, čokoláda, ovoce – především banány)
  • toppingy (čokoládová poleva, oříšky, ovocné sirupy)


Postup

  • Smetanu na šlehání a kondenzované mléko smíchejte dohromady.
  • Přidejte příchutě (použít můžete třeba vanilkový extrakt, kakao, maliny) a důkladně promíchejte.
  • Nalijte směs na velký plech s vysokými okraji, který jste předtím nechali opravdu, ale opravdu poctivě zmrznout (nejlépe kolem -20°C).
  • Rozetřete směs na plechu na tenkou vrstvu.
  • Pomocí špachtle nebo lopatky začněte směs seškrabovat z plechu. Vytvoříte tak tenké rolky zmrzliny.
  • Servírujte rolovanou zmrzlinu v poháru, mističce, ozdobenou podle svého vlastního gusta.


Thajsko inspirovalo Vietnam a rolovaná zmrzlina je dnes ve Vietnamu běžnou součástí sladké street food nabídky. V uličkách Hanoje a Ho Či Minova města funguje mnoho zmrzlinových stánků, kde se připravuje na plechových plotnách před zraky zákazníků. Vietnamská verze rolované zmrzliny pochopitelně obsahuje místní ingredience a příchutě. Oblíbená je především úžasná vietnamská káva, kokos, dýňová semínka nebo pro nás neobvyklý černý sezam.