SAMPURU... 食品サンプル…JAPONSKÉ UMĚLECKÉ MAKETY JÍDEL
Téměř za každou výlohou restaurace v Japonsku uvidíte lákavě naservírovaná jídla, která budete chtít hned ochutnat. Jenže... všechny tyhle lahůdky jsou falešné. Proč bez nich Japonci nemohou žít?
Sampuru, v překladu vzorky (mimochodem z anglického slova sample), jsou napodobeniny jídel, které se v Japonsku vyrábějí ručně už celá desetiletí. Tyto hyperrealistické makety jsou uměleckým ztvárněním pokrmů a slouží jako vizuální lákadlo pro zákazníky. Přestože se nedají sníst, jsou neodmyslitelnou součástí japonské kultury a gastronomie.
Za vznikem prvních sampuru pravděpodobně stojí Takizo Iwasaki, kterému se přezdívá Otec falešného jídla. V 20. letech 20. století vytvořil první hyperrealistickou verzi jídla pomocí roztaveného vosku ze svíčky. Jeho manželka nedokázala rozeznat voskový model vaječné omelety od skutečného pokrmu. Iwasaki založil v roce 1932 první společnost na výrobu falešných potravin jménem Iwasaki Be-I. I když zakladatel Iwasaki zemřel v roce 1965, jeho společnost stále patří k největším producentům sampuru v Japonsku a ovládá 60 % trhu s falešnými potravinami.
Výroba falešných pokrmů je detailní a časově náročná ruční práce. Řemeslníci se specializují na určité druhy jídel, a naučit se vytvořit dokonalé sampuru prý trvá až deset let. Proces začíná zmrazením opravdového pokrmu, na jehož základě se vytvoří forma skutečného jídla ve skutečné velikosti. Tuto formu pak řemeslníci plní různými syntetickými materiály, jako je tekutý polyvinylchlorid (PVC) nebo uretan, a pečou v troubě, dokud odlitek neztuhne. Poté se modely ručně malují nebo stříkají airbrushem a lakují. Celý proces výroby jednoho pokrmu může trvat i týden. Lidé, kteří tyto od opravdových jídel téměř nerozpoznatelné makety ručně vytvářejí a malují, si zaslouží být nazýváni mnohem více skutečnými umělci než řemeslníky.
Přes polovinu výroby falešných jídel se odehrává v prefektuře Gifu, kde je možno podniknout prohlídky výroby a nakoupit spoustu dárků ve specializovaných sampuru obchodech. V Kappabashi Tokyo existuje dokonce celá ulice zaměřená na falešná jídla. Více informací o tomto neobvyklém fenoménu můžete získat na fakefoodjapan.com.
Sampuru jsou dnes v Japonsku stále oblíbenější a kromě typických pokrmů asijské kuchyně se vytvářejí již také napodobeniny pizzy, zmrzliny, hamburgerů a rozličných nápojů. I když jsou dražší než skutečné jídlo, jejich detailní, precizní, dokonalé provedení a realistický vzhled stojí za to.
Sampuru rozhodně nejsou levné a protože obrovský byznys, který se kolem nich točí, se rozvíjí mnohem turbulentněji, než stačí vznikat nové podniky, které by sampuru mohly koupit, nabízejí se teď sampuru nejen ke koupi, ale také k pronájmu.
Jaké mohou být ceny? Hyperrealistický sampuru sushi, cena za jeden kus se může pohybovat od 1000 Kč do 5000 Kč a více, v závislosti na velikosti a detailu. Sampuru ramenové polévky, větší a komplexnější makety mohou stát kolem 10 000 Kč až 20 000 Kč.
U pronájmů se ceny pohybují pochopitelně níže, aby byly dostupné i těm nejmenším gastronomickým provozovnám. Pronájem sampuru pro malou kavárnu může stát kolem 2000 Kč až 5000 Kč měsíčně, v závislosti na počtu a druhu maket. Vzhledem k cenám malé kavárny, bistra a rodinné podniky nemají vždy dostatek finančních prostředků na zakoupení vlastních sampuru. Proto se mnoho z nich obrací k pronájmu těchto uměleckých maket. Pronajímatelé sampuru jim rádi nabídnou širokou škálu jídel, která majitelé provozoven mohou vystavit ve svých výlohách a s jejich pomocí lákat zákazníky a zároveň ušetřit náklady na nákup vlastních sampuru.
Japonské sampuru jsou také oblíbenými suvenýry pro turisty. Kdo by nechtěl mít malou repliku sushi nebo ramenu jako památku na svou návštěvu Japonska? Mnozí výrobci se proto specializují na vytváření menších verzí těchto maket, které jsou ideální jako suvenýry. Turisté si je mohou odnést domů jako originální a netradiční památku. Ale také místní lidé je mívají často na přívěscích, mobilech nebo kabelkách a taškách.
Celkově lze říci, že sampuru jsou stále živým a inovativním odvětvím, které se přizpůsobuje současným potřebám všech typů gastronomických provozoven i turistů. A poznámka na závěr... při výběru jídla za pomoci vystavených maket si můžete být jisti, že jídlo nebo celý set, pro který se rozhodnete, budete přesně v tom uspořádání a přesně v té stejné velikosti jako je jeho maketa!