SLADKÉ THAJSKÉ POKUŠENÍ... CUKROVÁ TŘTINA

Kdo někdy navštívil Thajsko, určitě si nemohl nevšimnout stánků, kde se prodávají osvěžující nápoje z cukrové třtiny. Nápoj, známý jako Nam Oon nebo Sugarcane Juice… น้ำอ้อย, je jedním z nejoblíbenějších a nejčerstvějších nápojů v horkém thajském klimatu.
Cukrová třtina, královna tropických plodin, je v Thajsku pěstována již po staletí. Tropická rostlina, která je základem pro výrobu nejen cukru, ale také šťávy, roste v celé zemi, zejména v teplých a vlhkých oblastech. Cukrová třtina je symbolem thajské zemědělské tradice, spojuje přírodní bohatství s místními zvyky.
Příprava nápoje z cukrové třtiny je jednoduchá a rychlá. Čerstvě sklizené stonky cukrové třtiny jsou nejprve důkladně omyty a pak se prostě lisují, aby z nich vytekla šťáva. Proces se obvykle provádí přímo na ulicích v malých mobilních stáncích. Získaná šťáva je následně přelita do sklenic a podávána s ledem, čímž se stává ideálním osvěžením během horkých thajských dní.
Někteří prodejci navíc dochucují nápoj několika kapkami čerstvé limetky nebo přidávají trochu zázvoru, který dodává nápoji skvělý pikantní nádech. Tohle je fakt skvělé! Jiné verze mohou obsahovat i trochu soli, aby kontrastovaly s přírodní sladkostí nápoje.
Nápoj je to nejen chutný, ale taky zdravý. Cukrová třtina je bohatá na vitamíny (zejména vitamín C), minerály a antioxidanty, které pomáhají hydratovat tělo a dodávají energii. Ideální způsob, jak se ochladit a zároveň si užít 100% přírodní šťávu. Pití čerstvé šťávy z cukrové třtiny je součástí každodenního života v Thajsku. Pro místní jde o oblíbený způsob, jak si užít tradiční sladkou chuť, která je jiná než ostatní běžné slazené nápoje.
I když tenhle nápoj najdete téměř na každém rohu v Thajsku, některé regiony a města přeci jen mají své vlastní zvláštnosti. V Bangkoku je mnoho pouličních stánků, kde si můžete cukrovou třtinu vychutnat za fakt pouhých pár bahtů. Na venkově, v oblastech kolem Chiang Mai, můžete najít autentické stánky, kde vás obslouží přátelští prodejci, a součástí vašeho nákupu bude taky mini přednáška jen pro vás, o tom, jak cukrovou třtinu lisují právě oni. Pokud máte rádi experimentování, můžete najít verze nápoje smíchané s ovocem, mango především mango ebo papája. Nápoj tak získává ještě exotičtější nádech.
Jedním z nejzajímavějších prvků přípravy nápoje z cukrové třtiny je ale rozhodně použití tradičních, často velmi starých lisů. Mnozí pouliční prodejci stále používají ručně poháněné mechanické lisy, které jsou zcela odlišné od moderních strojů. Tyto lisy, které mohou být staré více než několik desetiletí, jsou vyrobeny z kovu a dřeva a často mají rustikální vzhled, což jim dodává na zvláštním charismatu. Většina z nich byla původně ručně poháněná, ale dnes bývají poháněny malými motory.
I přesto si ale stále uchovávají svou historickou hodnotu a představují fascinující spojení mezi starými tradicemi a moderním světem, dědí se z generace na generaci, stále fungují a celému zážitku dodávají autentickou atmosféru, která je tak typická pro thajské pouliční trhy. S asijskými trhy mám obecně malý problém… dokážu jen sedět a jen se dívat! A dokážu to opravdu dlouho… klidně v řádu hodin… jen kdyby kolem nebylo tolik dalších zajímavostí!