SMRDÍ JAKO PEKLO, CHUTNÁ JAKO NEBE… KRÁL OVOCE DURIAN
Seznamte se s nejodporněji páchnoucím ovocem na celém světě! Smrdí tak strašlivě, že na jeho zákaz po celém Thajsku upozorňují rozmanité cedulky. Durian nesmí do hotelů, do výtahů, do veřejné dopravy, na letiště a už vůbec ne do uzavřených prostor letadel. Přesto stojí za ochutnání!
Duriany (Durio Zibethinus) rostou přirozeně, mimo Thajsko, také po celé Indonésii, Filipinách, Malajsii. Jejich dužina je světlé barvy, dalo by se říci pudingové nebo možná konzistence zrajících sýrů. Povrch je pokryt hroty na rozdíl od jackfruitů, se kterými bývá často nesprávně zaměňován. Duriany mají vysoký obsah vitamínu B, železa, zinku, mědi a vlákniny.
Na rozdíl od jackfruitů (Artocarpus Heterophyllus), alias chlebovníků, rostoucích přímo z kmene morušovníkovitých stromů dosahujících až výšky 30 metrů. Durianové stromy se naopak podobají výškou našim jabloním. Rozšířené po Asii vyrůstají z mokřadů. Jsou oválné, drsné, zelenožluté barvy. Nezralé chlebovníky se připravují jako zelenina, zralé jako ovoce. Nezralé se normálně vaří. Jsou-li zralé, je jejich dužina lehounce nakyslá, chutná svačinka. Povrch chlebovníků tvoří hrbolatá kůra. Mají také vysoký obsah vlákniny a dále vitamínů A i C, vápníku a dusíku. Jackfruity jsou běžnou surovinou gastronomie veganů a vegetariánů, a to díky své struktuře podobné vepřovému. Po otevření plodu se objeví vláknitá a masitá dužina vhodná právě k přípravě náhražek masitých jídel.
V Thajsku vám obojí, jak duriany, tak jackfruity nabídnou ve stáncích již připravené k okamžité konzumaci. Ochutnejte, nebudete litovat! A nebo možná budete, ale už nikdy na durian nezapomenete :-)!