SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ... MINI-KVÍZ 2.

11.04.2025

V ráji milovníků mořských plodů nezapomeňte ochutnatHoy Ka Ta, tradiční způsob přípravy mušlí je chutný a vizuálně atraktivní. Mušle se vaří pod malými hliněnými pokličkami přímo na rozpálené pánvi, což jim dodává jedinečnou texturu i chuť.

Hoy Ka Ta pochází z pobřežních oblastí Thajska, kde jsou mořské plody hlavní součástí jídelníčku. Způsob přípravy je inspirován tradičními metodami vaření v hliněných nádobách, které pomáhají zachovat šťavnatost a přirozenou chuť surovin. Tohle jídlo je oblíbené zejména v místech s bohatou nabídkou mořských plodů, jako jsou Pattaya, Phuket a Rayong.

Hlavní surovinou jsou čerstvé mušle, které se pokládají na horkou železnou nebo litinovou pánev. Každá mušle je přikryta malým hliněným kalíškem, ten pomáhá rovnoměrně rozvádět teplo a zajišťuje, že se mušle krásně uvaří ve vlastní šťávě. Jakmile se začne poklička pohybovat nebo zvedat, znamená to, že mušle jsou hotové a připravené k jídlu. Nejprve se na roztaveném tuku nebo oleji připraví kořeněná směs, do které se přidají hlavní ingredience, mušle, ale i krevety, chobotnice… Vše se nechá pomalu vařit, dokud se chutě nepropojí a omáčka nezhoustne.

Pro přípravu Hoy Ka Ta se nejčastěji používají, slávky, srdcovky, nebo v některých variantách také krevety, ale slávky jsou asi nejčastější. Při servírování se mušle podávají s různými dochucovadly. Hlavně jde o pikantní nam jim omáčka (základní thajská mořská omáčka s česnekem, limetkou a chilli), čerstvé bylinky jako koriandr nebo bazalka, chybět nesmějí mleté arašídy a křupavé smažené česnekové lupínky.

Jako příloha se obvykle podává dušená jasmínová rýže, která pomáhá vyvážit intenzivní chuť omáčky. Dále se může servírovat čerstvá zelenina, okurky nebo thajský salát som tam, který dodá jídlu svěžest. Oblíbenou volbou je i čerstvý koriandr a limetkové klínky na dochucení.

Jíst Hoy Ka Ta je zábava! Kalíšky se odkrývají postupně. Jakmile se hliněné pokličky nadzvednou, mušle se opatrně vyjmou a namáčejí do připravené omáčky. Nejlepší je pokrm konzumovat hned po dovaření, kdy jsou mušle nejšťavnatější a nejchutnější.

Hoy Ka Ta najdete především na pobřežních trzích a v restauracích specializovaných na mořské plody. Mezi nejlepší destinace, kde si můžete v Thajsku vychutnat Hoy Ka Ta je určitě Pattaya, restaurace u pláže tady nabízejí čerstvé mušle a vy se můžete kochat výhledem na moře, hlavně v čase západu slunce. I když tohle jídlo nenajdete v každé z nich, několik podniků v Pattaya ho nabízí jako specialitu. Hledejte menší, autentické thajské restaurace, zaměřující se na tradiční metody přípravy jídla.

Snažím se na tomto web poctivě vyvarovávat jakéhokoliv doporučování čehokoliv, ale v tomto případě mi to nedá. Možná proto, že tohle zajímavé jídlo opravdu není možno najít všude. A tak v Pattaya prostě musím doporučit dlouhými roky (naposled v listopadu 2025) prověřenou restauraci Surf House! Ale s ještě větší radostí vás mohu nasměrovat do městečka Rayong, kde místní rybářské vesnice nabízejí ultra-autentický zážitek s nejčerstvějšími mušlemi.

Hoy Ka Ta si určitě zamiluje! Pro intenzivní chuť a aroma, pro možnost různých variací podle vašich preferencí, pro obdiv k tradiční přípravě s hliněnými pokličkami. Jde o autentický gastronomický zážitek!

Poznámka k aktuálním cenám… V thajské kuchyni se pokrmy z mušlí často připravují ve větším množství, přičemž běžná porce může obsahovat cca 500 gramů mušlí, což odpovídá přibližně 15 až 20 mušlím, v závislosti na jejich velikosti. Obecně se ceny pokrmů z mořských plodů v thajských restauracích pohybují mezi 150 až 400 thajskými bahty (THB) za porci, podle typu restaurace a velikosti porce.