KDYŽ SE ŘEKNE TAKOYAKI...たこ焼き

11.02.2025

Takoyaki je kouzelná kombinace smaženého těsta, mořských plodů a další ingrediencí, japonská verze street food, prostě rychlé a chutné jídlo do ruky. Základem takoyaki jsou malé koule těsta, které se naplní kousky chobotnice tako, zelenou cibulkou, zázvorem, a obvykle také kousky tempury nebo kousky krevety. Po usmažení se koule ozdobí omáčkou takoyaki (pro lepší představu omáčka má chuť podobnou omáčkám teriyaki), majonézou, a někdy se přidávají ještě vločky sušeného tuňáka katsuobushi, které se na horkém pokrmu kroutí jako by tančily. Jídlo se nakonec dozdobí proužky mořské řasy aonori.

A jak vzniká ten úžasný tvar knedlíčku, kuličky? No, to je na takoyaki to nejlepší! Japonská kuchyně si poradí i s takovými detaily pomocí jednoduchého a přitom dokonalého nástroje… speciálními pánvemi, které prostě mají prohlubně ve tvaru koulí. Jakmile se těsto nalije do prohlubní, kuchař začne koule pomalu, v pravidelných intervalech, otáčet dřevěnými tyčkami nebo špejlemi, až vznikne dokonale kulatý tvar. Otočení kuličky je nejen dovednost, ale skoro až umění, které sledujete s úžasem. Přesto, že vlastním roky originální takoyaki pánev, zatím se mi tohoto umění, dokonalých kuliček, nepovedlo dosáhnout :-) ! Jedlé je sice mám a jsou opravdu moc dobré, ale dokonale kulaté fakt ne, zatím :-)!

Takoyaki má svou domovinu ve druhém největším městě Japonska, v Ósace. Pokrm se stal známým v 30. letech 20. století a je tak neodmyslitelnou součástí místní kultury, že je prý dokonce považován za jeden z ósackých pokladů. Vznikl původně jako rychlá a levná pochoutka pro pracující lidi, ale jakmile se dostal do ulic, rychle si získal mega popularitu mezi turisty a gurmány.

Proč si takoyaki zamiluje skoro každý? Takoyaki totiž není jen o chuti, je to především o zážitku, který prochází všemi smysly. Čerstvě připravené koule neuvěřitelně lákavě voní, zlatavá kůrka je křupavá, ale uvnitř se skrývá měkké, lahodné těsto a kousky chobotnice, které se doslova rozplývají na jazyku. A když si ještě představíte kombinaci nasládlé omáčky s majonézou... máte pocit, že jste právě ochutnali kousek japonského kulinářského nebe.

Pokud máte štěstí a narazíte na stánek takoyaki přímo v japonských ulicích, sledujte opravdové mistry svého řemesla, jak vytvářejí kuličky před vašima očima. Můžete si je vychutnávat v malých stáncích na ulicích a na tržištích, a především na festivalech. Sledování procesu otáčení kuliček na pánvi je fascinující a tak trochu hypnotizující, takový malý kulinářský koncert!

Díky své popularitě už takoyaki nezůstává zdaleka pouze v Japonsku. Po celém světě vznikly japonské restaurace, které tento pokrm přivedly na stoly lidí z různých koutů zeměkoule. Ve větších městech, jako jsou New York, Londýn nebo Sydney, můžete ochutnat takoyaki v autentických japonských podnicích, které se specializují na tenhle lahodný street food.

Nečekejte ale, že takoyaki bude všude na světě stejné. V některých místech se můžete setkat s verzemi, které místo tradiční chobotnice obsahují například krevety, kuřecí maso nebo dokonce zeleninu. Jedno je jisté, takoyaki vás určitě nezklame.

Název není náhoda… tako znamená chobotnice a yaki je odvozeno od japonského slova pro smažení. Takže takoyaki jednoduše znamená smažená chobotnice. V Osace se každoročně koná festival takoyaki, kde se lidé sejdou a vychutnávají nejrůznější varianty. Je to skvělý způsob, jak ochutnat dobrotu v různých podobách, a zároveň se podívat, jak se připravuje. V Japonsku se v některých restauracích dokonce organizují soutěže, kde se hodnotí nejen chuť, ale i to, jak rychle a efektivně je kuchař připraví. Rychlost, dovednost a přesnost jsou tady klíčem k vítězství!

Pokud máte chuť na takoyaki, ale nemůžete zrovna vyrazit do Japonska, nebojte! Domácí pánve na takoyaki (dostupné na internetu) vám umožní vytvořit tuto pochoutku přímo ve vaší kuchyni. Navíc si ji můžete přizpůsobit podle svých chutí… přidat pikantní omáčku nebo experimentovat s novými náplněmi. Příprava je stejně zábavná jako samotné jídlo!