THAJSKÝ RECEPT NA KUŘECÍ KOUSKY V PANDÁNOVÝCH LISTECH... GAI HOR BAI TOEY ไก่ใบเตย (PANDAN CHICKEN)
14.01.2024
Jednoduchý recept s úžasným voňavým výsledkem! Jedinou ingrediencí, kterou může být problém sehnat, jsou právě ony pověstné aromatické jasně zelené pandánové listy. Podívejte se níže na článek o této tajné ingredienci thajské kuchyně. Všechny ostatní suroviny máte i u nás doma na dosah ruky.
Suroviny
- 400 gr kuřecích prsních řízků
- 200 gr pandánových listů
- olej na smažení (jak vybrat správný olej, pro thajské pokrmy, najdete v jednom z článků na tomto blogu)
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce lehké sojové omáčky
- 2 lžíce cukru (nejlépe palmového)
- 1 lžička mletého bílého pepře
- 2 lžíce sezamového oleje do marinády
- 1 lžíce semen koriandru, můžete lehce podrtit
- 1 lžíce drceného česneku
- sladko-kyselá červená omáčka posypaná bílými sezamovými semínky
- limetka, jarní cibulka a kolečka mrkve ozdobně nakrájená
Postup
- maso nakrájejte na středně velké kousky (nedělejte je zbytečně malé, během smažení by se vysušily),
- marinujte nejméně 2 hodinky ve směsi ze všech uvedených surovin,
- marinádu slejte a dále nepoužívejte,
- z omytých, osušených pandánových listů vytvořte malé kapsičky, do kterých zabalíte jednotlivá sousta masa a které pevně utáhnete a konce pandánových listů zastřihněte na stejnou, líbivou velikost (krásné servírování je součástí dobrého jídla a Thajci si na něj potrpí),
- na pařáčku 10 min. nechejte změknout při střední teplotě,
- v pánvi wok rozpalte dostatek oleje a po dávkách smažte, rychle a na vysokou teplotu,
- kapsičky s osmaženým masem nechejte okapat na papírovém ubrousku,
- servírujte na malých, nejlépe keramických mističkách a talířcích,
- ozdobte limetkou, jarní cibulkou a mrkvovými květinkami,
- připravte misku navíc, osmažené pandánové listy se nejedí a je třeba tento obal někam odložit,
- mějte na paměti, že rýže se v Thajsku podává vždy zvlášť!