THAJSKÝ RECEPT NA KUŘECÍ KOUSKY V PANDÁNOVÝCH LISTECH... GAI HOR BAI TOEY ไก่ใบเตย (PANDAN CHICKEN)

14.01.2024

Jednoduchý recept s úžasným voňavým výsledkem! Jedinou ingrediencí, kterou může být problém sehnat, jsou právě ony pověstné aromatické jasně zelené pandánové listy.  Podívejte se níže na článek o této tajné ingredienci thajské kuchyně. Všechny ostatní suroviny máte i u nás doma na dosah ruky.

Suroviny

  • 400 gr kuřecích prsních řízků
  • 200 gr pandánových listů
  • olej na smažení (jak vybrat správný olej, pro thajské pokrmy, najdete v jednom z článků na tomto blogu)
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce lehké sojové omáčky
  • 2 lžíce cukru (nejlépe palmového)
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 2 lžíce sezamového oleje do marinády
  • 1 lžíce semen koriandru, můžete lehce podrtit
  • 1 lžíce drceného česneku
  • sladko-kyselá červená omáčka posypaná bílými sezamovými semínky
  • limetka, jarní cibulka a kolečka mrkve ozdobně nakrájená


Postup

  • maso nakrájejte na středně velké kousky (nedělejte je zbytečně malé, během smažení by se vysušily),
  • marinujte nejméně 2 hodinky ve směsi ze všech uvedených surovin,
  • marinádu slejte a dále nepoužívejte,
  • z omytých, osušených pandánových listů vytvořte malé kapsičky, do kterých zabalíte jednotlivá sousta masa a které pevně utáhnete a konce pandánových listů zastřihněte na stejnou, líbivou velikost (krásné servírování je součástí dobrého jídla a Thajci si na něj potrpí),
  • na pařáčku 10 min. nechejte změknout při střední teplotě,
  • v pánvi wok rozpalte dostatek oleje a po dávkách smažte, rychle a na vysokou teplotu,
  • kapsičky s osmaženým masem nechejte okapat na papírovém ubrousku,
  • servírujte na malých, nejlépe keramických mističkách a talířcích, 
  • ozdobte limetkou, jarní cibulkou a mrkvovými květinkami,
  • připravte misku navíc, osmažené pandánové listy se nejedí a je třeba tento obal někam odložit,
  • mějte na paměti, že rýže se v Thajsku podává vždy zvlášť!