BYLINKÁM ŘÍKAJÍ VIETNAMCI POETICKY VONNÉ LISTY
23.10.2020
Když
si ve Vietnamu objednáte jídlo, budete zpočátku asi překvapeni. Dostanete "to
něco", co jste si objednali, menší či větší porci, a k "tomu něčemu" povětšinou
dost velký košík plný čerstvých bylinek a listů. Vietnamci rádi používají hory
bylinek, kterým říkají souhrnně poetickým názvem vonné listy, tedy rau thom.
- Rau cai - hořčičný list - pro polévky, hot pot horké kotlíky, k nakládání, jako naše okurky.
- Rau diep ca - rybí máta - se specifickou rybí vůní, syrová se jí k masům.
- Rau day - pro přípravy polévky z živých sladkovodních krabů.
- Rau mong toi - perila alias japonské šiso či divoký sezam - kopřivu připomínající bylinka, silně aromatická, do salátů, letních závitků a studených nudlových jídel.
- Rau tia to - červená perila - vhodná k pokrmům ze šneků.
- Rau hung que (cho) - thajská bazalka - obvykle se podává... ke psímu masu.
- Rau hung - máta - svěží tóny pro grilovaná jídla a pikantní polévky.
- Rau mui tau - mexický koriandr - obloha u polévek pho a do salátů s hovězím.
- Rau cau - listy vietnamského celeru.
- Rau muong - vodní špenát alias povijnice vodní - svěží jedlé stonky, jedna z nejdostupnějších místních zelenin, součást letních obědů a večeří, vhodná pro syrové saláty. Vývary z vodního špenátu s limetkovou šťávou jsou nádherně osvěžující.
- Rau ram - vietnamský koriandr, neboli vietnamská máta, nádherné citrusovo-koriandrové aroma, pro saláty a některé polévky.
- Xa - citronová tráva - energie, aroma, vůně probouzející chuť polévek, dušených mas, karí.
- King gioi - klasnatka brvitá - do letních závitků, salátů, rybích, drůbežích jídel, polévek.
- Hung que - thajská bazalka - voní a chutná po anýzu, říká se jí také skořicová bazalka.
- La he - česneková pažitka alias čínská pažitka - s plochými listy a silně česnekovou chutí, pro polévky, saláty a jarní závitky.
- Ngo - normální koriandr, aromatický a všestranný, k salátům, nejvíce chuti je ve stoncích.
- Bap chuoi - banánovníkové květy - křupavá syrová obloha, k polévkám a slaným jídlům, podávají se nakrájené na tenké proužky.