BYLINKÁM ŘÍKAJÍ VIETNAMCI POETICKY VONNÉ LISTY

23.10.2020

Když si ve Vietnamu objednáte jídlo, budete zpočátku asi překvapeni. Dostanete "to něco", co jste si objednali, menší či větší porci, a k "tomu něčemu" povětšinou dost velký košík plný čerstvých bylinek a listů. Vietnamci rádi používají hory bylinek, kterým říkají souhrnně poetickým názvem vonné listy, tedy rau thom.

  • Rau cai - hořčičný list - pro polévky, hot pot horké kotlíky, k nakládání, jako naše okurky.
  • Rau diep ca - rybí máta - se specifickou rybí vůní, syrová se jí k masům.
  • Rau day - pro přípravy polévky z živých sladkovodních krabů.
  • Rau mong toi - perila alias japonské šiso či divoký sezam - kopřivu připomínající bylinka, silně aromatická, do salátů, letních závitků a studených nudlových jídel.
  • Rau tia to - červená perila - vhodná k pokrmům ze šneků.
  • Rau hung que (cho) - thajská bazalka - obvykle se podává... ke psímu masu.
  • Rau hung - máta - svěží tóny pro grilovaná jídla a pikantní polévky.
  • Rau mui tau - mexický koriandr - obloha u polévek pho a do salátů s hovězím.
  • Rau cau - listy vietnamského celeru.
  • Rau muong - vodní špenát alias povijnice vodní - svěží jedlé stonky, jedna z nejdostupnějších místních zelenin, součást letních obědů a večeří, vhodná pro syrové saláty. Vývary z vodního špenátu s limetkovou šťávou jsou nádherně osvěžující.
  • Rau ram - vietnamský koriandr, neboli vietnamská máta, nádherné citrusovo-koriandrové aroma, pro saláty a některé polévky.
  • Xa - citronová tráva - energie, aroma, vůně probouzející chuť polévek, dušených mas, karí.
  • King gioi - klasnatka brvitá - do letních závitků, salátů, rybích, drůbežích jídel, polévek.
  • Hung que - thajská bazalka - voní a chutná po anýzu, říká se jí také skořicová bazalka.
  • La he - česneková pažitka alias čínská pažitka - s plochými listy a silně česnekovou chutí, pro polévky, saláty a jarní závitky.
  • Ngo - normální koriandr, aromatický a všestranný, k salátům, nejvíce chuti je ve stoncích.
  • Bap chuoi - banánovníkové květy - křupavá syrová obloha, k polévkám a slaným jídlům, podávají se nakrájené na tenké proužky.