WASANBON WAGASHI... KŘEHKÉ CUKROVÉ KRÁSKY
Elitní kategorie tradičních japonských sladkostí wasanbon wagashi se vytváří z jemnozrnného japonského cukru. Podávají se hlavně během čajového obřadu před pitím obřadního čaje matcha. Tato miniaturní cukrátka připravují chuťové buňky hostů na specifickou chuť matcha.
Cukr wasanbon se vyrábí v prefekturách Shikoku, Tokushima a Kagawa. V Tokushima se vyrábí již od 2. pol. 17. století, procesem v 8 fázích, které dohromady trvají kolem 20 dní. Surovinou pro jeho výrobu jsou tenké rostliny speciální cukrové třtiny. Cukr je zlaté barvy a má granulky jen o něco větší než český moučkový cukr. Jeho vůně je jedinečná a jeho chuť se honosí máslově-medovým nádechem.
Japonci považují cukr awa wasanbon toh za nejvyšší možný dosažitelný stupeň kvality cukru. Sladkosti doprovázející čajový obřad, které z něj za použití většinou dřevěných formiček vznikají, jsou skutečně miniaturní umělecká dílka. Formy na wasanbon wagashi se v rodinách dědí a při případném prodeji jejich ceny dosahují značných výšek. Většinou jde o motivy květin, sezónního ovoce, nebo jiných přírodních prvků. Symbolizují pomíjivost, křehkost, poezii. Sady těchto miniaturních sladkostí se v současnosti staly žádaným dárkem. Podávají se také u příležitosti významných setkání a pohoštění.