ZNÁTE EDAMAME... 枝豆?

11.02.2025

Edamame 枝豆... mladé, nezralé sójové boby, které se sbírají dříve než dozrají a přemění se na suché boby, které známe například z tofu. Tyhle zelené se obvykle podávají lehce povařené ve vodě s trochou soli a konzumují se přímo z lusku. Samotný lusk se nejí. Nejčastěji je najdeme jako předkrm nebo snack v japonských restauracích, kde je podávají k pivu nebo jako doplněk k sushi.

I když edamame nejsou v Japonsku ničím novým, jejich popularita v posledních desetiletích vzrostla, a to nejen v Asii, ale i v západních zemích. V Japonsku se tradičně podávaly hlavně v létě, čerstvé boby byly oblíbeným jídlem při rodinných setkáních nebo na festivalech. Jejich historie sahá více než 2000 let zpět, kdy byly původně pěstovány v Číně a později se rozšířily do Japonska. Bylo to ale právě Japonsko, které se stalo místem, kde pochoutka opravdu vzkvétala, stala se a dodnes zůstává součástí tradičních japonských pokrmů.

Edamame nejsou jen chutné, ale taky neuvěřitelně výživné. Fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. V jednom šálku (asi tak 155 g) vařených fazolí edamame je obsaženo přibližně 17 gramů bílkovin a více než 8 gramů vlákniny, což z nich činí vynikající snack pro vegetariány a vegany. Kromě bílkovin a vlákniny obsahují množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti zánětům a chrání tělo před poškozením volnými radikály. Díky obsahu zdravých nenasycených tuků jsou skvělé pro kardiovaskulární zdraví.

Jak se říká… v jednoduchosti je síla! Ačkoli je to jednoduché jídlo, existuje spousta způsobů, jak si edamame vychutnat. Nejtradičnější způsob je podávání vařených bobů s trochou soli. Lusky se jedí tak, že je jednoduše přetáhnete mezi zuby, abyste dostali boby ven a pochutnali si na nich. Pokud chcete experimentovat s chutěmi, můžete je také grilovat nebo restovat s trochou sezamového oleje a koření. Edamame se skvěle hodí i do salátů nebo jako přísada do polévek a stir-fry jídel. V Japonsku jsem občas natrefila na variantu lehkého osmažení krátce povařených lusků se solí a česnekem.

V posledních letech se edamame stalo známým a oblíbeným jídlem po celém světě, nejen v japonských restauracích, ale i ve fast foodech a supermarketech. Mnozí lidé je konzumují jako zdravý snack místo chipsů nebo jiných nezdravých pochutin. Ve vegetariánských a veganských pokrmech jsou skvělou náhražkou bílkovin.

V západních zemích je edamame oblíbené i mezi sportovci a na zdravý životní styl orientovanými lidmi, kteří oceňují jeho nutriční hodnoty. Na americkém trhu běžně dostupné jako zmrazený produkt, takže si je můžete snadno připravit i doma.

U nás jsou snadno mání ve většině asijských obchodů edamame v mražené podobě. Ceny se pohybovaly ještě nedávno kolem 100 korun za cca 500 gramů. Některé supermarkety a online obchody už je ale také občas nabízejí ve slaném nálevu, což se zdaleka nevyrovná edamame, které si čerstvě uvaříte doma.