JAPONSKO


OBCHODNÍ JEDNÁNÍ S JAPONSKÝMI PARTNERY & SPOLEČENSKÉ ZVYKLOSTI V JAPONSKU (INT01)

Z programu

  • ... multikulturní rozdíly, historie, hodnoty,
  • ... vztahy - společenské, rodinné,
  • ... postavení mužů a žen, výchova dětí, zodpovědnost za vzdělání, finance v rodině,
  • ... pracovní vztahy, nadřízený, podřízený, hierarchie, mistr/učitel sensei,
  • ... společensko-pracovní zvyklosti (obchodní vizitky, oděv, dochvilnost, dárky, organizace kanceláří, porady),
  • ... japonská angličtina,
  • ... pracovní večeře a jejich neobvyklosti, gastronomická překvapení, etiketa stolování, jídelní hůlky ohashi,
  • ... taxi, karaoke, pijácké rituály,
  • ... posledním metrem domů aneb... kapslové hotely,
  • ... o čem se nemluví, ale co je dobré/nutné vědět,
  • ... solidnost, hygiena, bezpečnost, všude kolem vás a pro vás,
  • ... kontroverzní témata a zvyklosti,
  • ... mini-slovníček důležitých pojmů a fenoménů, ryokan, onsen, hanami, geiko, maiko.


Individuální nebo skupinová příprava. 
Vhodné pro manažery, obchodní a technické specialisty, externě spolupracující partnery.
Určeno organizacím a firmám, jejichž pracovníci přicházejí do styku s japonskou kulturou. 


GEJŠA...PRCHAVÝ SVĚT ILUZÍ (TRA05)

Z programu

  • ... historie tajemného povolání napříč staletími,
  • ... geisha, hangjoku, geiko, maiko, v čem je rozdíl a jak je to správně,
  • ... malý průvodce názvoslovím neznámého světa,
  • ... z učednice skutečnou gejšou, obřad mizuage dříve a dnes,
  • ... svět gejš - svět tradičních umění, konverzace, psychologie,
  • ... gejša je iluzí, iluzí dokonalé ženy,
  • ... gejša není oiran
  • ... jak rozpoznat maiko, geiko a oiran,
  • ... rozdíly v účesech, líčení a kimonech,
  • ... jak se setkat s gejšou,
  • ... současné ceny za setkání "s iluzí",
  • ... gejša ve 21. století.


Určeno zájemcům z řad veřejnosti. 
Vhodné pro knihovny, městská a kulturní střediska, školy, cestovatelské kluby, čajovny. 
 Skupiny cca do 25 osob.


JAPONSKÉ REMINISCENCE (TRA06)

Z programu

  • ... gejša - tajemný svět "květů a jív",
  • ... geisha, geiko, maiko, hangjoku - v čem je rozdíl a jak je to správně,
  • ... svět gejš dříve a dnes, gejša není oiran, gejša je... iluze,
  • ... kimono - hedvábná krása, kimono - yukata - nemaki,
  • ... japonská gastronomie,
  • ... fenomény obento - ekiben,
  • ... wagyu - ikonické hovězí z Kóbe,
  • ... oden - polévka z vývaru recyklovaného 75 let,
  • ... jak si v restauracích objednat, plastové menu,
  • ... čajový obřad - chadó, sadó nebo chanoyu, obřadní čaj matcha,
  • ... tokonoma, tatami,
  • ... umění japonských zahrad, Fujisan,
  • ... Japonsko je zemí festivalů, hanami - jarní obdivování sakur,
  • ... maneki neko, aneb... japonci jsou kočičí národ, tanuki,
  • ... ema, mamori - talismany a votivní tabulky,
  • ... pachinko herny,
  • ... kapslové hotely,
  • ... problémy japonské současnosti,
  • ... tabu v japonské společnosti.

Určeno zájemcům z řad veřejnosti.
Vhodné pro knihovny, městská a kulturní střediska, školy, cestovatelské kluby, čajovny.
Pro skupiny do 25 osob.


PŘÍBĚHY (Z) JAPONSKÉ KUCHYNĚ (GAS03)

Z programu

  • ...  japonská kuchyně washoku,
  • ... základní pojmy a suroviny,
  • ... ekiben, obento - svačinky téměř umělecké,
  • ... skutečné japonské sushi,
  • ... ikonické hovězí z Kóbe wagyu,
  • ... mořské plody z Tsukiji Market, ústřice kaki,
  • ... oden mistra Otafuku z Asakusy, polévka z vývaru recyklovaného po 75 let,
  • ... jak si objednat v restauraci, atrapy jídel aneb třírozměrné menu,
  • ... typy restaurací, street food, samoobsluhy a automaty,
  • ... krutá kuchyně - pojídání živých chobotnic, rybek, syrového koňského masa basashi,
  • ... sušenky s vosami, smažené kobylky nago no tsukudani, fermentované boby natto,
  • ... jedovatá ryba fugu,
  • ... čadó čajový obřad, čajové pavilony x běžné čajovny, tokonoma, náčiní čajového obřadu, zahrady,
  • ... zvoucí kočka maneki neko a nezbedný mistr převleků jezevec tanuki,
  • ... jak se vyznat v saké, saké sudy jako obětiny,
  • ... japonské pivo,
  • ... etiketa stolování,
  • ... tabu japonské společnosti.

Určeno zájemcům z řad veřejnosti.
Vhodné pro knihovny, městská a kulturní střediska, školy, cestovatelské kluby, čajovny.
Pro skupiny do 25 osob.