Kachna připravená na různé způsoby je proslulou specialitou bohaté čínské kuchyně, přičemž dvě nejvýznamnější varianty pocházejí z Pekingu a Kantonu. Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly? A která z nich stojí za ochutnání? Obě! Protože každá nabízí jiný požitek z kachního masa. Ta pekingská nabízí křupavou dokonalost a kantonská bohatou chuť a...
ASIJSKÝ KALEIDOSKOP
Přehled článků řazených podle zemí najdete v sekci "Knihovna článků".
Křepelčí vejce jsou v Thajsku extrémně populární a snadno dostupná. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci jsou i oblíbenou ingrediencí v mnoha pokrmech. Nejčastěji na ně ale natrefíte na trzích a v pouličních stáncích. Smažená se připravují na malých pánvích nebo grilovacích plotýnkách, často ochucená solí, pepřem nebo omáčkami, dnes už...
PERLEŤ A KAVIÁR...
Používání perleťových lžiček k servírování kaviáru má dlouhou tradici spojenou s luxusem a gurmánskou kulturou. Tradice vznikla v aristokratických kruzích Evropy a Ruska, kde byla konzumace kaviáru považována za symbol bohatství a společenského statusu.
HAEUNDAE MARKET... GASTRO PERLA BUSANU
Pokud plánujete cestu do Jižní Koreje, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu Haeundae Market, jednoho z nejživějších a nejautentičtějších trhů ve městě Busan (Korejci jej nazývají Pusan). A pokud jste tam již měli možnost pobýt, připomeňte si tenhle tradiční trh, který vám poskytl šanci nakoupit suvenýry, ale hlavně ochutnat místní speciality,...
Jižní Korea je známá svou pracovní kulturou, která zároveň klade důraz na péči o zaměstnance. Součástí tohoto přístupu je i zajištění kvalitního stravování přímo ve firemních jídelnách. Samozřejmě teď mluvíme zejména o velkých korporátních společnostech. Jejich jídelny nabízejí zaměstnancům pohodlí i možnost vychutnat si tradiční korejskou kuchyni...
Zdá se to asi neuvěřitelné, ale i v 21. století zůstávají pouliční věštci neodmyslitelnou součástí jihokorejské kultury. Navzdory technologickému pokroku a modernímu životnímu stylu si mnoho Korejců stále cení tradičních metod věštění, jako je saju (analýza čtyř pilířů osudu) a face reading (čtení z obličeje).
Na rybích trzích v Jižní Koreji můžete narazit na živočicha, který vás určitě zaujme nejen svým vzhledem, ale i svým jménem. Místní mu totiž říkají penis fish, ale jeho oficiální název je Urechis unicinctus. Podivný mořský červ je běžnou pochoutkou v korejské kuchyni a láká nejen místní, ale především zvědavé turisty.
Kantonská kuchyně, známá svou jemností, rovnováhou chutí a precizností, nabízí řadu ikonických pokrmů, z nichž jeden přece jen vyniká svou oblíbeností a sofistikovaností… kantonská pečená kachna. Tradiční pokrm, pocházející z provincie Guangdong v jižní Číně, se stal nejen chloubou místní kuchyně, ale i symbolem vybraného kulinářského umění.
Uvedené ceny jsou v thajských bahtech, je třeba je vynásobit 0,7 pro převod na české koruny.
TEKOUCÍ NUDLE... NAGASHI SÓMEN
V Japonsku existuje jedinečný způsob servírování nudlí zvaný tekoucí nebo proudící nudle, tedy nagashi-sōmen 流しそうめん. Při této zábavné a skoro se chce říct interaktivní metodě se tenké pšeničné nudle sōmen pouštějí proudem ledové vody ve speciálním bambusovém žlabu. Hosté se snaží nudle zachytit hůlkami a namočit je do omáčky mentsuyu...
SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ... MINI-KVÍZ 1.
Thajská rýžová polévka Khao Tom ข้าวต้ม je stále jedním z nejoblíbenějších tradičních pokrmů thajské kuchyně. Jednoduchý a sytý pokrm má dlouhou historii pevně spjatou s thajskou kulturou a každodenním životem. Rýžová polévka je v Thajsku nejen obvyklou vydatnou snídaní, ale také osvědčeným jídlem pro zotavení při nachlazení nebo zažívacích...
ASIJSKÁ TAJEMSTVÍ... MINI-KVÍZ 1.
Asijská tajemství… Jedna fotka. Jedna otázka pro vás! Zkusíte štěstí, nebo jste si jisti, že víte?
Thajská kuchyně je všude známá svými chutěmi a vůněmi, ale pokud se vydáte na sever Thajska, objevíte další nový gastronomický svět, který se vymyká běžným thajským jídlům. A v tom světě bude kralovat Khao Soi Gai. Krémové kari s nudlemi a kuřecím masem je skutečným klenotem severothajské kuchyně. Přečtěte si o jeho historii, způsobech servírování...