ASIJSKÝ KALEIDOSKOP


Prohlédněte si mini fotoreportáž z druhé lednové soboty 2024! Nakupovat můžete v úterý a ve čtvrtek mezi 12:00 až 22:00 hod. a taky o sobotách a nedělích od 06:00 až do 18:00 hod. Kultura prodeje je tedy spíše autenticky asijská než standardní česká, ale seženete fakt i ty největší podivnosti! Originální kuchyńské potřeby, keramické misky všech...

Onigiri… japonské rýžové koule nebo trojhránky, které se tradičně plní různými náplněmi, z nichž k nejoblíbenějším patří v Japonsku losos, tuňák, okurka, umeboshi (kyselé nakládané švestky) nebo kombu (sušené řasy). Jsou skvělé jako svačina, ale i lehký oběd. Velice snadno si je můžete připravit i u vás doma!

Cedrát, latinsky Citrus medica, je citrusový plod, který je v Asii k dostání zejména v zimních měsících. Cedráty rostou na listnatých stromech, kmeny jsou štíhlé a téměř po celé délce obrostlé větvemi, proto připomínají spíše keře.

Thajci používají pro přípravu většiny jídel pánve známé snad všem jako woky. Malé nebo obrovské, ale vždy s kulatým dnem. Ty pocházejí z Číny a jsou součástmi asijských kuchyní již více než 2000 let. Název wok má svůj původ v kantonském slově, které znamená vlastně nádoba na vaření, tzn. hrnec.

Thajci FAKT NEPOUŽÍVAJÍ pro tradiční thajská jídla olivový olej, a to bez ohledu na současnou evropskou vlnu posedlosti olivovým olejem! Samozřejmě, že jej znají, samozřejmě, že je také v Thajsku dostupný, svět se globalizuje... ale jednoduše do tradiční thajské kuchyně nepatří. A navíc, pro běžnou thajskou domácnost je prostě zbytečně drahý.

Hot Pot... asijská specialita, skládající se z horkého vývaru, do něhož se postupně přidávají různé suroviny. Tento pokrm pochází z Číny, ale dnes je oblíbeným a populárním v mnoha zemích, včetně Thajska, Japonska, Koreje, Vietnamu, Singapuru.

V Thajsku jsou listy pandanů známé jako bai toey, na západě spíše jako listy vřesovců. Pandanovník (Pandanus amarylifolius) je stálezelená rostlina původem z jihovýchodní Asie. Co ji ale dělá tak výjimečnou? Její proslulost spočívá v aromatické vůni a jasně zeleném odstínu listů, který vnášejí do sladkých i slaných pokrmů.

Další exotická pochoutka, cherimoya, známá také jako kustovnice a chirimuya, je jedlou kvetoucí rostlinou z čeledi Annonaceae. Vědecky známá jako Annona cherimola, má tvar kuželovitého ovoce se ​​zelenou a šupinatou kůží a krémovou sladkou dužninou. V Thajsku je cherimoya poměrně vzácná, ale lze ji najít na některých trzích.

Orchideje uchvacují odedávna člověka svou jemnou krásou a obrovskou druhovou rozmanitostí. Nás Evropany zvláště. U tak nádherné rostliny je nějak automatické, zkusit si přivonět, jenže… už méně známým faktem je, že řada těchto exotických krásek jednoduše nevoní.

Název tradičního umění origami vychází ze dvou znaků, znak pro skládání ori a pro papír kami. Dnešní příspěvek není o skutečném umění origami, ale o mém prvním nesmělém origami pokusu. Na začátku byl balíček dárků od přítele, mezi nimiž byla i malinká obálka s tradičními papírky origami, a to rovnou z japonského Byodoin Museum.

Longan je v tropických koutech Asie, zejména v Číně, Thajsku a Vietnamu znám také jako "dračí oko". Jeho kulaté plody, mezi nekonečnou nabídkou ovoce na asijských trzích naprosto nenápadné, jsou malé a hnědé, a ze všeho nejvíce vypadají jako brambory na větvičkách, o to větší přinášejí chuťová překvapení. Po odstranění slupky vykoukne průsvitná...

Entomofágie... Hmyz na talíři? Moře proteinů, nenáročný chov, skvělá oříšková nebo houbová chuť... jednou asi ano, ale zatím za těmi více než 2 miliardami lidí, které podle výsledků průzkumu Organizace pro výživu a zemědělství OSN v roce 2013 hmyz konzumovaly, přes nesmělé pokusy v Evropě značně zaostáváme.