Neko no ni 猫の日… den zasvěcený kočkám. Jeden z nejroztomilejších a nejoblíbenějších japonských svátků určený milovníkům koček v zemi. Proč se slaví právě 22. února? Tohle datum bylo vybráno díky zvukům, které vydávají japonská slova pro kočku neko 猫. V japonštině je zvuk, který kočka vydává, často přirovnáván k nya, což zní podobně jako anglické ...
ASIJSKÝ KALEIDOSKOP
Přehled článků řazených podle zemí najdete v sekci "Knihovna článků".
Kinpira 金平… má své kořeny ve staré japonské kuchyni a je oblíbená nejen pro svou výbornou chuť, ale i pro výživové vlastnosti. Pro zajímavost, první znak v japonském názvu je znakem pro zlato, takže něco na ní být prostě musí! Vyznačuje se jednoduchostí a bohatostí chutí, které pocházejí z pečlivě vybraných ingrediencí a tradiční přípravy.
NŮŽ NA ČAJ?... A TO FAKT EXISTUJE?
Na první pohled vypadá jako obyčejná lžička, ale není... lisované čaje jsou velmi husté, velmi kompaktní, a bez tohoto nástroje by bylo těžké je správně rozdělit na jednotlivé malé porce pro přípravu. Ostrá špice na konci čajového nože slouží k opatrnému vniknutí do čajové cihličky nebo koláče a jemnému oddělení vrstev, aniž by se čaj příliš...
LEGENDÁRNÍ... MANEKI NEKO 招き 猫
Maneki neko… kočka štěstí nebo taky kočka přivolávající štěstí je japonská soška kočky, která má vyzdvihnout prosperitu, bohatství a štěstí. Obvykle zobrazená v sedící pozici, s jednou zvednutou přední tlapkou, což má symbolizovat přivolávání štěstí, zákazníků nebo peněz. Často bývá umístěná v obchodech, restauracích a jiných komerčních prostorách....
SLADKÉ THAJSKÉ POKUŠENÍ... CUKROVÁ TŘTINA
Kdo někdy navštívil Thajsko, určitě si nemohl nevšimnout stánků, kde se prodávají osvěžující nápoje z cukrové třtiny. Nápoj, známý jako Nam Oon nebo Sugarcane Juice… น้ำอ้อย, je jedním z nejoblíbenějších a nejčerstvějších nápojů v horkém thajském klimatu.
ŽRALOČÍ KŮŽE A WASABI... CO MAJÍ SPOLEČNÉHO?
Wasabi 山葵… japonský křen, je jedním z nejzajímavějších a nejznámějších koření na světě. Tenhle zelený kořen, oblíbený zejména v japonské kuchyni, je neodmyslitelnou součástí sushi, sashimi i dalších pokrmů. Co se ale většinou neví, je fakt, že pravé wasabi je mnohem víc než jen zelený pastový doplněk. Jeho pěstování, náročný proces, je v...
MOŘSKÉ HROZNY UMIBUDO… KAVIÁR Z OCEÁNU
Umibudo, známé taky jako mořské hrozny nebo zelený japonský kaviár, unikátní pochoutka z mořských řas, která si získala srdce a chuťové buňky kulinářských nadšenců po celém světě. Drobné hroznové shluky pocházejí z teplých vod oblasti Okinawa a nabízejí v ústech explozi chutě oceánu a nádhernou texturu.
KDYŽ SE ŘEKNE TAKOYAKI...たこ焼き
Takoyaki je kouzelná kombinace smaženého těsta, mořských plodů a další ingrediencí, japonská verze street food, prostě rychlé a chutné jídlo do ruky. Základem takoyaki jsou malé koule těsta, které se naplní kousky chobotnice tako, zelenou cibulkou, zázvorem, a obvykle také kousky tempury nebo kousky krevety. Po usmažení se koule ozdobí omáčkou ...
ZNÁTE EDAMAME... 枝豆?
Edamame 枝豆... mladé, nezralé sójové boby, které se sbírají dříve než dozrají a přemění se na suché boby, které známe například z tofu. Tyhle zelené se obvykle podávají lehce povařené ve vodě s trochou soli a konzumují se přímo z lusku. Samotný lusk se nejí. Nejčastěji je najdeme jako předkrm nebo snack v japonských restauracích, kde je...
JAPONSKÉ TABI... TAKOVÉ JINÉ PONOŽKY
Japonské ponožky tabi jsou dalším zajímavým symbolem japonské kultury. Jejich charakteristický design s odděleným palcem je odlišuje od běžných ponožek a odráží jedinečné japonské estetické hodnoty i tradiční životní styl. Historie tabi sahá až do období Heian (794–1185), kdy byly poprvé vytvořeny jako praktické oblečení pro různé třídy japonské...
NOMIKAI... JAPONSKÁ KULTURA FIREMNÍCH DRINKŮ
Se životem sararímanů je úzce spjatá japonská kultura firemních drinků… nomikai 飲み会 je japonský termín pro firemní nebo pracovní setkání, která se konají po pracovních hodinách, obvykle v hospodách nebo restauracích. Rituál je nedílnou součástí pracovního života v Japonsku, ať už jde o uvolnění atmosféry mezi kolegy, posílení týmového ducha, nebo...
DEN TOKIJSKÉHO SARARÍMANA...
Tokyo, pulzující metropole plná života a kontrastů, domov milionů obyvatel. Mezi nimi najdeme i oblíbené sararímany, japonské zaměstnance, kteří pracují ve firmách a dodržují přísný pracovní režim. Pojďme se podívat, jak vypadá typický den tokijského sararímana.
Okonomiyaki, jednou z nejznámějších ósackých specialit je placka "jak je libo". Jednoduchá příprava, vynikající chuť a hlavně zážitek umocněný zábavnou atmosférou. Typické pouliční a festivalové jídlo prodávané ve stáncích, ve dvou hlavních variantách, kromě té tradiční ósacké také druhá varianta, varianta z Hirošimy, lišící se v tom, že se do...