ASIJSKÝ KALEIDOSKOP


Domy duchů, připomínající tradiční thajské domy nebo chrámy, jsou v podstatě svatyněmi ochranného ducha místa. Po celé jihovýchodní Asii, napříč Thajskem, Vietnamem, Kambodžou, Laosem, Barmou, Malajsií, Indonésií i Filipínami, na ně narazíte doslova na každém kroku.

"Tuk-tuk" je dnes již považován za typické thajské vozítko, ale pochází původně z Japonska. Do Thajska se dostalo až v 19. století. Veselé, barevné, většinou parádně vymazlené tříkolky budete potkávat ve velkých městech i na venkově.

Celé jméno tohoto úžasného města je… Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Menší nebo větší, ale stále jedna z hlavních forem veřejné dopravy. Doslovný překlad je "dvě řady", tedy v reálu přestavěný pick-up se dvěma řadami sedadel vzadu pro cestující. Populární zejména ve městě Pattaya, někdy nazývaný jako "bahtový autobus".

Gastro statistiky, průzkumy, žebříčky, srovnání, michelinská ocenění... nejoblíbenější thajská "street food" jídla, nejoblíbenější Thajci samotnými, nejoblíbenější cizinci...

V každém obchodním centru v Bangkoku i dalších větších thajských městech existují celá patra, "food courts", která nabízejí všechny myslitelné možnosti stravování.

Ojedinělá výstava japonských zenových obrazů v Praze s poetickým názvem Kaeru-An… tedy "Z žabí tůně"… byla pro obrovský zájem prodloužena až do června 2023.

Každoroční obdivování kvetoucích sakur začíná letos o pár dní dříve než v roce 2022. Zajímavé srovnání jak vlna kvetení sakur postupuje Japonskem přináší web livejapan.com.

Před pár lety jsem dostala za úkol od svého korejského zaměstnavatele z oboru automotive vytvořit zajímavou úvodní sekci školení Karakuri Kaizen pro kolegy z výrobních oddělení české a slovenské pobočky. Ano, korejského zaměstnavatele. Proč se o tom tedy zmiňuji v textu o japonských čajích a mechanických loutkách?